Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
17 jun 2011

Massfondbyten stoppas den 1 december 2011

På uppdrag av regeringen kommer Pensionsmyndigheten att stoppa massfondbyten den 1 december 2011, genom att införa en så kallad captcha som förhindrar robotinskjutningar. Captcha-lösningen kommer också att förhindra informationshämtning via robot. Pensionsspararna som betalar avgift till förvaltningsföretag kommer att informeras, bland annat genom brev.

— Vi kommer att genomföra regeringsuppdraget att stoppa massfondbyten via robot den 1 december i år. Det ger tid för alla kunder och aktörer att anpassa sig. Vi vill undvika stora massfondbyten just i samband med stoppet och kan också stoppa sådana massfondbyten om det behövs, säger ställföreträdande generaldirektör Annika Sundén.

— Den 1 december inför vi en så kallad captcha, som innebär att pensionssparare läser av och skriver in några förvrängda eller överlappande teckenkombinationer, vanligtvis 6—8 tecken. För synsvaga tar vi fram en ljudbaserad lösning.

— I enlighet med Pensionsgruppens beslut kommer captcha-lösningen också att förhindra informationsinhämtning via robotar. Aktörer som vill fortsätta hämta information får bygga upp en lösning med distribuerad webb tillsammans med Minpension. Rätten att göra fondbyte via ombud påverkas inte, säger Annika Sundén.

— Vi har också gått igenom vår rabattmodell ordentligt och ser inget skäl att förändra den, eftersom den inte missgynnar fond-i-fond lösningar.

— Via brev, kundservice och webbplatsen kommer vi att uppmana pensionssparare att kontakta de förvaltningsföretag där de är kunder och fråga hur deras premiepensionssparande nu tas om hand. I vår konsumentupplysande information kommer vi att ta upp att det går att spara kostnader genom att välja fonder själv och höga avgifters betydelse för premiepensionen över tid, säger Annika Sundén.

Läs Beskrivning av genomförandet av regeringsuppdraget att stoppa massfondbyten, med bilaga om utvärdering av rabattmodellenlänk till annan webbplats
Läs pressmeddelandet som pdfPDF (pdf, 120.6 kB)

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem