Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
21 sep 2011

Kunder får brev om massfondbyten

Om du köper en förvaltningstjänst — kontakta din förvaltare. Det är budskapet i det informationsbrev som Pensionsmyndigheten skickar till 570 000 kunder som låter förvaltningsföretag byta deras premiepensionsfonder genom massfondbyten.

Regeringen har efter överläggningar med pensionsgruppen beslutat att på teknisk väg stoppa de massfondbyten där förvaltningsföretagen på maskinell väg byter fonder åt många samtidigt. Anledningen är att massfondbytena har skapat problem både för spararna och för fondföretagen.

Den 1 december inför Pensionsmyndigheten en captcha-lösning: den som loggar in med pin-kod får också skriva ord vars bokstäver har förvrängts, vilket omöjliggör robotinskjutningar. Liksom tidigare går det att logga in direkt med e-legitimation och bank-id för att byta fonder, se utbetalningar eller göra en pensionsprognos.

— Som ett led i informationen kring stoppet skickar vi nu brev till 570 000 kunder som köper en förvaltningstjänst. Vi uppmanar dem att ta reda på hur deras premiepension kommer att placeras, vilken avgift de kommer att betala och vad de får för avgiften. En del förvaltningsföretag kommer troligen att flytta över sina kunder till sina egna fonder, eller till en egen fond som investerar i andra fonder, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

— I brevet ber vi kunderna att fundera över om de vill fortsätta att låta någon annan byta deras fonder. Kunderna sparar i avgift genom att välja fonder själv på fondtorget. Vill de inte välja själva, finns det statliga alternativ.

— I brevet påminner vi om att alla avgifter urholkar sparandet. En vanlig årsavgift för förvaltningstjänster är 500 kronor. För att den affären ska löna sig måste värdeökningen av din premiepension räcka både till att betala tillbaka avgiften, och sedan ge en värdeökning som är bättre än vad man själv hade lyckats med. Vår nya Fondvalsguide på www.pensionsmyndigheten.se har verktyg för att göra ett genomtänkt fondval, säger Katrin Westling Palm.

Fakta om stopp för massinloggningar

  • I augusti gjordes rekordmånga fondbyten, av dessa gjordes 433 981 av robotar och 258 621 av människor. Fler människor, 269 338 personer, bytte fonder i februari i samband med det årliga utskicket av orange kuvert, än under börsfallet i augusti.
  • Informationsbrevet skickas till 569 557 mottagare i Sverige och 1 528 utomlands.
  • Pensionsmyndigheten har identifierat IP-adresser varifrån många fondbyten har gjorts och matchat dem med IP-adresser till fondbolag.
  • I mars kom Pensionsmyndighetens rapport "Angående rådgivnings-, visa- och förvaltningstjänster inom premiepensionssystemet". I april beslöt regeringen i samråd med pensionsgruppen att massfondbyten ska stoppas på teknisk väg. I juni presenterade Pensionsmyndigheten tidplan och teknisk lösning. Den 1 december införs captcha, en så kallad robotfälla.
  • Beslutet att stoppa massinloggningar för att byta fonder åt kunder rör också massiv informationsinhämtning via robotar, som ställer till problem för it-systemen. Minpension.se har tjänster för de företag som vill visa kunder sina pensionstillgångar.
  • Det är fortsatt möjligt att låta någon annan byta fonder åt sig, men det måste ske manuellt precis som om man skulle ha gjort det själv.

Läs informationsbrevetPDF (pdf, 47.8 kB)
Läs pressmeddelandet som pdfPDF (pdf, 196.9 kB)

Presskontakt

Jimmya Larsson H

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem