Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
18 nov 2011

Den 13 december sätts 32,1 miljarder in i premiepension till 6,2 miljoner sparare

Den 13 december placeras cirka 32,1 miljarder kronor i fonderna inom premiepensionssystemet. Det är pengarna som betalats in från 2010 års löner, och räntan på dem, som nu ska fördelas ut på 6,2 miljoner pensionssparares konton.

Mats Öberg, fondchef

– Pengarna placeras i fonderna med den fördelning som spararna senast valt. Den genomsnittliga summan per pensionssparare är omkring 4 500 kronor och som mest blir insättningen 9 582 kronor. Dessa siffror är utan räntan. Insättningen redovisas i orange kuvertet i januari för pensionärer och i februari–mars för pensionssparare, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Det totalt antal sparare i premiepensionsfonderna är 6 256 813 personer. Det totala marknadsvärdet var den 31 oktober 363 miljarder kronor. Senaste siffrorna för premiepensionen finns alltid här: http://www.pensionsmyndigheten.se/manadsstatistik

Fördröjd handel

Fondhandeln påbörjas den 13 december. På grund av detta kommer fondbyten som sker i nära anslutning till dessa handelsdagar att genomföras senare än normalt. De fondbyten som sker efter klockan 24 den 8 december kommer att gå till handel tidigast den 14 december.

Ny fondvalsguide

Beslutsstödet för premiepension har förbättrats i form av nya Fondvalsguiden, som hjälper pensionsspararna att göra ett genomtänkt val av sin premiepension: http://www.pensionsmyndigheten.se/fondvalsguiden

Premiepensionen en mindre del av allmänna pensionen

Det belopp som varje år betalas in till den allmänna pensionen kallas pensionsrätt. För inkomstpensionen utgör pensionsrätten 16 procent av pensionsunderlaget och för premiepensionen 2,5 procent. Procentsatserna är lägre för de som är födda 1938—1953, eftersom de får en del av sin pension som tilläggspension.

Premiepensionen för pensionärer bestäms i december

I december bestäms nivån för nästa år för de pensionärer som har sin premiepension i en fondförsäkring. Snittet ligger på 200—300 kronor i månaden i premiepension för dem som är pensionärer i dag. Ungefär var femte pensionär har låst sin premiepension i traditionell försäkring, där återbäringsräntan nyligen höjts till 4,5 procent.

Läs pressmeddelandet som pdf.PDF (pdf, 124.6 kB)

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem