Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
22 nov 2012

10/12 sätts 33 miljarder in i premiepension till 5,5 miljoner pensionssparare

Den 10 december placeras cirka 33 miljarder kronor, inklusive ränta, i fonderna inom premiepensionssystemet. Det är pengar som har betalats in från 2011 års löner som nu ska fördelas ut på 5,5 miljoner pensionssparares konton.

– Pengarna placeras i fonderna med den fördelning som spararna senast valt. Den genomsnittliga summan per pensionssparare är omkring 6 000 kronor och som mest blir utbetalningen strax över 10 000 kronor, säger Mats Öberg, fondchef.

– Totalt finns cirka 6,4 miljoner premiepensionssparare och det totala marknadsvärdet för sparandet uppgick till 430 miljarder kronor den 31 oktober 2012.

Mer fondstatistik finns här

Kolla och byt dina premiepensionsfonder i mobilen

Nytt för i år är att insättningen går att se i en app för iPhone. Med pinkod från Pensionsmyndigheten går det att se sina egna fonders värdeutveckling och med mobilt bank-id går det att byta premiepensionsfonder direkt i sin iPhone.

Från den 4 december går det att logga in på Pensionsmyndighetens webb med mobilt bank-id och därmed se och byta premiepensionsfonder även i en Android-mobil.

Länk till nedladdning

Fondbyten genomförs efter den 12 december

För de pengar som placeras på kontona så köps nya fondandelar till varje pensionssparare. Den handeln börjar måndagen den 10 december. Vill man byta fonder eller ändra fördelning mellan fonder behöver man göra det senast torsdagen den 6 december. Fondbyte eller ändrad fördelning som görs efter från den 7 december läggs på kö och genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast den 12 december.

Fondvalsguiden gör det enklare att välja själv

En del pensionssparare tycker det är jobbigt att välja premiepensionsfonder och köper olika rådgivningstjänster. Chansen är liten att det är en bra affär. Då är det bättre att välja själv eller inte välja alls. Vår Fondvalsguide hjälper pensionsspararen att göra ett genomtänkt val av sin premiepension.

Premiepensionen en del av den allmänna pensionen

Det belopp som betalas in varje år till den allmänna pensionen kallas pensionsrätt. Totalt betalar arbetsgivaren in 18,5 procent av lönen till pensionsrätter, 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen. Procentsatserna är lägre för de som är födda 1938–1953 eftersom de får en del av sin pension som tilläggspension.

Insättningen av 33 miljarder, i snitt 6 000 kronor per pensionssparare, i premiepension kan också jämföras med inkomstpensionen där vi 2010 tjänade in 205 miljarder kronor, i snitt 37 000 kronor.

Premiepensionen för pensionärer bestäms i december

I december bestäms nästa års utbetalningsbelopp för alla premiepensionärer. Snittet ligger på 200–300 kronor i månaden i premiepension för de som är pensionärer i dag.

För pensionärer finns även möjligheten att, i stället för fondförsäkring, välja en traditionell försäkring. Denna möjlighet har utnyttjats av ungefär var femte pensionär. Återbäringsräntan i den traditionella försäkringen har varit 5 procent under 2012.

Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 152 kB)

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem