Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Ansök om pension

Hos Pensionsmyndigheten ansöker du om din allmänna pension. Du kan även ha tjänstepension från ditt jobb och eventuellt eget sparande att ta ut när du går i pension.

Allmän pension

Vi vill ha din ansökan två månader innan du vill ta ut din pension. Det innebär som exempel att om du vill ha ut din pension från oktober skickar du in din ansökan i augusti. Du kan inte ansöka om pension retroaktivt utan du har endast rätt till pension från den månad du lämnar in din ansökan. (Exempel: kommer din ansökan in i september kan du inte få pension redan från augusti månad).

Den allmänna pensionen innehåller inkomstpension och premiepension. Du kan ta ut delar av den och pausa den när du vill. Den allmänna pensionen betalas ut en gång i månaden under resten av ditt liv.

Du kan ansöka om din allmänna pension här på vår webbplats eller via blankett.

För att hjälpa dig har vi delat in ansökan i olika steg

Innan du ansöker kan det vara bra att gå igenom vår checklista över de val du ska göra och vilka uppgifter som är bra att ha till hands.

Innan du ansöker om pension

Du kan ansöka om allmän pension via webben eller via blankett.

Ansök om allmän pension

När du har skickat in din ansökan kan du följa ditt ärende om du loggar in.

Efter ansökan

Tjänstepension och eget sparande

De flesta har även en tjänstepension från sin arbetsgivare och eventuellt eget sparande till pension. Vänd dig till det pensionsbolag eller bank som förvaltar dina pengar för att börja ta ut dem. Genom att logga in och göra en pensionsprognos ser du vilka bolag du ska kontakta.

Om du är pensionär utomlands

Många drömmer om att bo utomlands när de gått i pension. För att få ut din svenska pension behöver du varje år skicka in ett levnadsintyg.

Pensionär utomlands

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem