Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Statens förvaltningsalternativ

Sveriges riksdag har bestämt att Pensionsmyndigheten ska erbjuda sparalternativ för de som inte vill göra ett eget val för sin premiepension. De statliga förvaltningsalternativen som finns har låga avgifter och förvaltas av Sjunde AP-fonden.

Du kan välja mellan AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ), som är en fondportfölj som anpassar risken efter din ålder, eller någon av de tre fondportföljerna. De har samma risk under hela spartiden. Om du inte väljer alls så placeras dina pengar i AP7 Såfa.


AP7 Såfa - en åldersanpassad fondportfölj

Risken i AP7 Såfa är hög under relativt lång tid. Till och med det år då du fyller 55 år är hela innehavet placerat i aktier. Vid 56 års ålder får du gradvis större del räntor i portföljen. Detta sker automatiskt och du behöver inte göra något själv.

Syftet är att du ska ha möjlighet till bra värdeutveckling när du är yngre och sedan ett tryggare sparande ju närmare pensionen du kommer.

Fakta om AP7 Såfa

Statens fondportföljer med olika risknivåer

AP7 Offensiv

Har den högsta risknivån av de tre portföljerna. Passar dig som har långt kvar till pensionen.

Fakta om AP7 Offensiv

AP7 Balanserad

Har en medelhög risknivå. Passar dig som vill ha ett sparande med lika delar aktier och räntor.

Fakta om AP7 Balanserad

AP7 Försiktig

Har en relativt låg risk. Passar dig som vill ha ett tryggare sparande.

Fakta om AP7 Försiktig

De färdiga fondportföljerna passar dig som själv vill välja risknivå för ditt sparande, men som inte vill skapa en fondportfölj på egen hand. De tre olika fondportföljerna kan inte kombineras med andra fonder. I likhet med AP7 Såfa förvaltas de tre portföljerna av Sjunde AP-fonden.länk till annan webbplats

Alla tre fondportföljerna innehåller i likhet med AP7 Såfa en kombination av fonderna AP7 Räntefond och AP7 Aktiefond. Men i dessa tre fondportföljer förändras inte risknivån när du blir äldre utan de har samma fördelning år från år. De passar för dig som själv vill välja risknivå för ditt sparande, men som inte vill skapa en fondportfölj på egen hand. Lägg märke till att upp till dess du fyller 60 år har AP7 Såfa högre risk än AP7 Offensiv.

Den övergripande risknivån, det vill säga fördelningen mellan aktiefonden och räntefonden, hålls oförändrad år från år. Det sker genom att fördelningen återställs en gång om året — i december varje år. Men under året kommer fördelningen att tidvis vara en annan än den ursprungliga. Det beror på att fonderna utvecklas olika. Den fond som haft bäst värdeutveckling kommer att utgöra en allt större andel av portföljen tills fördelningen återställs i december.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem