Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Tjäna in till pension

Varje år du arbetar tjänar du in till din allmänna pension. När du arbetar och betalar skatt sparar du in till din framtida pension. Lite förenklat kan man säga att ju mer du tjänar, desto högre blir din allmänna pension.

För de allra flesta blir pensionen också högre ju senare man väljer att gå i pension. Löneutvecklingen i Sverige påverkar också, likaså hur det går för de premiepensionsfonder du valt.  

Så tjänar du in till din allmänna pension

Du tjänar in till din allmänna pension varje år som du har inkomster av arbete, ersättningar från socialförsäkringssystemet, som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning, arbetsskadelivränta, eller ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Med andra ord ger alla pengar du tjänar upp till ett visst inkomsttak rätt till pension.

Hela livet räknas

Den allmänna pensionen tar dessutom hänsyn till olika livssituationer. Om du har småbarn, studerar eller har sjukersättning kan du också få rätt till allmän pension.

Varje inkomstbortfall kan ge en lägre pension. Det beror på att pensionen grundas på alla inkomster genom hela livet. Du som har småbarn, studerar eller har sjuk- eller aktivitetsersättning (tidigare kallad förtidspension) får kompensation från staten. Då betalar staten in pensionsavgifter som motsvarar en fiktiv beräknad inkomst för din räkning. Den fiktivt beräknade inkomsten för småbarn, sjuk- eller aktivitetsersättning, studier och allmän värnplikt (gällde före 1 juli 2010) kallas pensionsgrundande belopp.

I menyn kan du läsa mer om hur pensionsrätterna beräknas för respektive livssituation.  


Ditt sparande i den allmänna pensionen

Du tjänar in till din allmänna pension varje år som du har inkomster av arbete, ersättningar från socialförsäkringssystemet, som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning, arbetsskadelivränta, eller ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Arbetsinkomster kan vara inkomster av anställning eller av ett eget företag.

De delar av allmän pension som du själv tjänar in till är inkomstpension och premiepension. Om du är född mellan 1938-1953 får du en del av din inkomstpension och premiepension som tilläggspension.

Om du har haft låga inkomster eller inga inkomster alls får du garantipension. Garantipensionen grundas på hur länge du har bott i Sverige.

Det sammanlagda sparandet till den allmänna pensionen är 18,5 procent av dina årliga arbetsinkomster och ersättningar från socialförsäkringen eller arbetslöshetsförsäkringen. Du har ett konto för inkomstpensionen och ett konto för premiepensionen. 16 procent går till inkomstpensionskontot och 2,5 procent går till premiepensionskontot. Pensionskonton är till för att bokföra hur mycket du har betalat in till din allmänna pension.

För att din inkomst ska vara pensionsgrundande måste den uppgå till minst 42,3 procent av det prisbasbelopp som gäller för året. Inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp påverkar inte din allmänna pension. Läs mer under Pensionsgrundande inkomst.

Ditt sparande till den allmänna pensionen växer på samma sätt som ett banksparande. Sparandet växer när du arbetar och betalar skatt på dina inkomster varje år. Du får också ränta på ditt inkomstpensionskonto och premiepensionskonto. I det orange kuvertet som du får varje år kan du bland annat läsa om utvecklingen på dina inkomst- och premiepensionskonton. Läs mer under Guide till orange kuvertet.

Vad får du i pension?
Gör en prognos

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem