Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
Monicas pensionsblogg
Prenumerera på RSS-flöde för bloggen
 • 25 aug 16
  Gästblogg: Vad kostar ditt tjänstepensionssparande?
  När du handlar i en livsmedelsaffär är du säkert van vid att kunna jämföra priset på en vara mot en annan med hjälp av ett jämförpris. Oavsett hur förpackningen ser ut, så framgår det vad varan kostar per kilo eller per liter. Visst skulle det vara bra om det fanns ett jämförpris även på pensionssparande? Nu gör det faktiskt det för kollektivavtalad tjänstepension.

 • 19 aug 16
  "Om man säger till människor att de kommer behöva jobba längre så är det inte alla som ropar hurra"
  Under första veckan av juli hade Pensionsmyndigheten två välbesökta seminarier i Almedalen. Ett av dem tänkte jag sammanfatta här, nämligen ”Längre liv – längre arbetsliv, vad krävs för att komma dit?”. Vi filmade även seminariet så vill du se det hittar du en länk till klippet längst ned.

 • 11 aug 16
  Gästblogg: Tycker du att pensioner är enkelt?
  Den vision som vi på Pensionsmyndigheten arbetar efter är ”Vi gör pensioner enklare – för att alla ska kunna leva i nuet” .  Som nyanställd på Pensionsmyndigheten tycker jag att visionen är bra och eftersträvansvärd. För visst vore det skönt om du som pensionssparare eller pensionär känner att det är enkelt att både spara till och ta ut din pension.

 • 04 jul 16
  Almedalen för pensionsnördar
  Pensionsmyndigheten kommer även i år att vara med på Almedalsveckan i Visby. Vi kommer liksom tidigare år att hjälpa människor på plats att få koll på sin totala pension. Vi kommer även att anordna två seminarier med intressant innehåll. Jag kan redan nu gissa mig till vilka ämnen som kommer att vara heta på pensionsområdet.

 • 28 jun 16
  55+ - så planerar du bäst för din pension
  När pensionen närmar sig brukar man börja intressera sig för hur det kommer att bli den där dagen som pensionär. I det sista avsnittet av pensionsserien går vi igenom vad som kan vara bra att veta för dig som är 55+.

 • 22 jun 16
  Allt du som företagare behöver veta om pension
  Som företagare har du ett större ansvar för din framtida pension. I det här avsnittet av pensionsserien pratar vi om vad företagare behöver veta om pension.

 • 17 jun 16
  Varning för låg pension!
  Det finns några grupper som oftare än andra riskerar att få en låg pension. I det här avsnittet av pensionsserien går vi igenom vilka det är och vad du kan göra om du tillhör någon av dem.

 • 16 jun 16
  Oansvariga bolag ska inte tillåtas ta hand om dina pensionspengar!
  Igår var en historisk dag. Pensionsmyndigheten beslutade för första gången någonsin att stänga ner tre fonder inom premiepensionen. Anledningen är att bolaget som ligger bakom de tre fonderna inte har tagit hand om flera tusen personers premiepension på ett ansvarsfullt sätt.

 • 10 jun 16
  Så tar du kontroll över din pension
  I del två i pensionsserien jag skrev om förra gången pratar vi om att ta kontroll över sin pension. Många människor jag möter är oroliga över sin pension. Oron beror ofta på att man inte har kontroll. Man vet helt enkelt inte hur mycket man kommer att få i pension och det skapar såklart oro. Därför tycker jag att det kan vara värt att ta reda på det.

 • 03 jun 16
  Vad är pension egentligen? 
  Jag brukar vara med i mediesammanhang ganska ofta och för en tid sedan blev jag tillfrågad om att delta i en pensionsserie. Jag tackade såklart ja och därför kommer jag under några veckor att beskriva vad vi pratade om och även länka till varje del i serien som handlar om pension på olika sätt.

 • 23 maj 16
  Varför fortsätter så många att pensionsspara med dubbel skatt?
  För någon vecka sedan rapporterade bland annat Sveriges radiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om att närmare en halv miljon sparare under förra året fortsatte att sätta in pengar till privat pensionssparande. Detta trots att de numera tvingas betala dubbel skatt. Men tänk på att det inte gäller alla grupper.

 • 12 maj 16
  Vad är en låg fondavgift?
  När du ska spara till pension så gäller det att välja fonder med låg avgift, men vad är egentligen en låg avgift? Och skiljer det sig mellan premiepensionen, tjänstepensionen och ett eget sparande? Det tänkte jag försöka reda ut.

 • 03 maj 16
  Nu blir det billigare att ge bort pension
  Nu sänks avgiften för överföring av premiepension till maka, make eller registrerad partner, från åtta procent till sex procent. Det är bra tycker jag! Fler borde nu fundera över möjligheten att jämna ut pensionen, framförallt om det är stora inkomstskillnader i förhållandet.

 • 22 apr 16
  Kapitalförsäkringar kan bli en sparfälla - dyrare än du tror
  Många frågar mig hur de ska spara nu när avdragsrätten för privat pensionssparande har upphört. Det finns såklart flera alternativ, bland annat kan man spara via ett investeringssparkonto, ISK, eller via en kapitalförsäkring. Risken med att spara i en kapitalförsäkring är att det kan bli dyrt över tid, väldigt dyrt till och med.

 • 05 apr 16
  Är min pension normal?
  När du tittar i ditt orange kuvert kanske du ibland undrar om din pension är ”normal”, alltså är den lägre eller högre i jämförelse med andra som har samma yrke som du? Vi har därför tagit fram en ungefärlig beräkning på hur stor din pension kan förväntas bli, beroende på vad du jobbar med.

 • 17 mar 16
  Många kuvert blir det...
  Om man tar alla årets orange kuvert och lägger dem på en rad skulle de räcka ungefär till Ankara. Det är väldigt många kuvert! Många har säkert missat att man lätt kan avbeställa att få kuvertet i pappersform och istället läsa det på webben.

 • 03 mar 16
  På jakt efter orange kuvert
  Har du sett några orangeklädda människor i din lokala galleria eller i ditt köpcentrum nyligen? I så fall kan det ha varit Pensionsmyndigheten som var på plats för att du och alla andra ska få ställa just era frågor om pension. Vi kallar det kuvertjakten eftersom vi följer utskicket av orange kuvertet genom hela landet.

 • 24 feb 16
  Jobba vitt, jobba svart eller jobba orange?
  Har du planer på att byta jobb? Eller ska du löneförhandla med din chef? Då är det ett bra tillfälle att försöka påverka din pension. Se till att du jobbar orange, helt enkelt.

 • 17 feb 16
  Vem som helst kan bli lurad av oseriösa försäljare
  Jag har sagt det förut och jag upprepar det igen - logga aldrig in med ditt mobila BankID på någon annans uppmaning. En pensionssparare kontaktade oss efter att ha fått ett fondbyte genomfört utan sitt godkännande, personen vill nu varna andra för hur lätt hänt det är att gå på försäljarens lurendrejeri.

 • 14 feb 16
  Kärlek är en bra anledning att fundera på din pension
  Idag är det alla hjärtans dag och pensionen är antagligen det sista du tänker på. Jag hoppas i alla fall det. Men det kan ju vara så att du och din partner funderar på att bli sambo eller planerar att gifta er och då kommer ni antagligen att dela ekonomi med varandra. Det är en stor händelse i livet och det kan påverka pensionen mer än du kanske tror.

 • 11 feb 16
  När du har fullt upp med annat – en bra anledning att fundera på din pension
  Pensionen är verkligen inget man ska behöva tänka på hela tiden, men vid vissa tillfällen i livet kan det vara bra att lägga en extra stund på att fundera på hur små och stora förändringar påverkar din framtida ekonomi.

 • 04 feb 16
  Orange kuvertet är mer spännande än du tror
  Här på Pensionsmyndigheten är det högtryck just nu. Årsbeskedet för den allmänna pensionen till pensionärerna skickades ut i januari och under perioden 15 februari till den 21 mars skickar vi ut ytterligare 5,6 miljoner orange kuvert till alla pensionssparare.

 • 13 jan 16
  Se upp för för skurkarna på nätet!
  Den senaste tiden har skurkarna på nätet trappat upp sina försök att komma åt dina pengar på olika sätt. Bedragare använder nya metoder, eller varianter av gamla trick, så var uppmärksam!

 • 17 dec 15
  Vad gör en pensionsexpert egentligen?
  Jag får ibland frågan vad en pensionsexpert på Pensionsmyndigheten egentligen gör. Vi är såklart väldigt många på Pensionsmyndigheten som är experter på pension, men min roll är inriktad på att ha konsumenten, det vill säga dig, i fokus och vara en talesperson i konsumentfrågor.

 • 10 dec 15
  Bryr du dig om vad din partner får i pension?
  Är du en av dem som inte tänker så mycket på din pension? Då kanske du inte heller tänker på vad din partner kommer att få i pension? Är det viktigt för dig? I sådant fall kan du göra något åt det nu.

 • 04 dec 15
  Mer än hälften av er som sparar själva till pensionen riskerar att få betala skatt två gånger
  Nu är det hög tid att ta tag i det där jobbiga som du kanske inte har gjort än. Byt sparform för ditt pensionssparande - nu!

 • 26 nov 15
  I vilket land är det bäst att bli gammal? 
  Varje år rankas världens länder efter i vilket land det är bäst att bli gammal. Det görs av organisationen HelpAgeInternationallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i undersökningen Global AgeWatch Indexlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hur rankas Sverige? Och vilka länder hamnar högst upp och längst ner på listan?

 • 19 nov 15
  Känner du någon med låg pension?
  Många äldre vet inte att de kan ansöka om ett extra tillägg till pensionen, och få ett tillskott i hushållskassan. Känner du någon – eller har en anhörig – med låg pension, så kan du hjälpa dem att ansöka.

 • 10 nov 15
  Lyssna på radio – det kan ge dig högre pension
  Igår var en bra dag för de som lyssnade på P4 Extra med Erik Blixlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De fick nämligen väldigt viktiga tips om hur de ska spara till pensionen efter nyår.

 • 05 nov 15
  Höjd pensionsålder - ett måste?
  TV¤ Nyhetsmorgon om pension Det pratas mycket om höjda pensionsåldrar nu. Många undrar vad det är som diskuteras och vilka åldrar det är som gäller egentligen.

 • 26 okt 15
  Ett års extra arbete efter 65 motsvarar 40 års eget sparande
  TV¤ Nyhetsmorgon om pension I förra veckan var jag med i TV4 Nyhetsmorgon. Vi på Pensionsmyndigheten släppte en rapport som visar hur olika faktorer påverkar storleken på pensionen. Det och lite till pratade jag om denna morgon.

 • 19 okt 15
  Som företagare har du hela ansvaret för din pension
  Många småföretagare, oavsett ålder, har inte så stor kunskap om att de själva har hela ansvaret för sin pension. Personer som bara har inkomster från ett eget företag tjänar dessutom mindre än de som har en anställning. Du som är företagare behöver därför tänka till lite extra kring din pension.

 • 09 okt 15
  Är invandring bra eller dåligt för pensionerna?
  Jag har läst ett antal insändar- och debattsidor där invandrare och det svenska pensionssystemet diskuteras. Här kommer ett annat perspektiv, invandring är viktigt för framtidens pensioner och pensionssystem.

 • 01 okt 15
  Fördubblat antal klagomål på premiepensionsförvaltare
  Förra veckan släppte vi en rapport om förvaltningstjänster för premiepensionen. Den visar bland annat att klagomålen till oss på Pensionsmyndigheten har fördubblats mellan 2013 och 2014. Det är kunder som hört av sig och upplever marknadsföringsmetoderna som vilseledande, påträngande och aggressiva.

 • 25 sep 15
  Vab ger lägre lön - lägre lön ger lägre pension
  Igår läste jag en artikellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som tog upp ny forskning kring föräldrar som stannar hemma från jobbet för att ta hand om sjuka barn (vab) och deras löneutveckling. Det visar sig att föräldrar som vabbar mycket har lägre lön än andra, mycket vabbande räknas då som minst 13,5 dagar på ett år.

 • 18 sep 15
  Premiär - frågestund för småbarnsföräldrar
  Småbarnsföräldrar titta hit! Har du frågor om hur pensionen påverkas av deltid? Eller hur ni kan spara för att kompensera den i familjen som tjänar minst? Eller bara undrar hur pensionen fungerar och hur allt hänger ihop? Passa på nu på tisdag, den 22 september, klockan åtta på kvällen. Då sitter jag tillsammans med några kollegor på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och svarar på allt som har med pension och småbarnsår att göra.

 • 17 sep 15
  Deltidsfällan - hur kan jag bli kompenserad?
  Kvinnor som jobbar deltid under många år får ofta sämre pension. Så enkelt är det.
  Vi får ibland frågan om hur mycket pengar man behöver kompensera  med i ett eget pensionssparande, om man till exempel väljer att jobba deltid under en lång period när barnen är små.


 • 08 sep 15
  Fler varningar för fula försäljartricks
  Jaha, då var det dags igen! Det har kommit in fler telefonsamtal till vår kundservice som får mig att bli arg över oseriösa försäljare av "pensionstjänster". Det känns inte riktigt tryggt och bra för kundernas räkning.

 • 03 sep 15
  Lilla pensionsportföljen - allvarligt?
  pengar - lilla pensionsportföljen blogg Vi får ganska ofta in samtal från människor som har fått olika ”fantastiska erbjudanden” vad gäller pensionen. I två dagar har jag besökt Pensionsmyndighetens kundservice och blir mållös, det här exemplet tar priset.

 • 28 aug 15
  Nej, muntliga avtal gäller inte!
  Har du fått ett telefonsamtal där någon pratar om att placera din premiepension? I vissa fall kan denna typ av försäljning vara otillåten. Om säljaren säger att det räcker med att du säger ja i telefonen, för att ingå ett avtal om placering av din premiepension, så är det helt fel.

 • 21 aug 15
  Den bästa månaden att gå i pension
  Det är lätt att tro att många väljer att gå i pension efter sommaren, som en förlängning av semestern, men den vanligaste månaden att gå i pension är faktiskt januari. Spelar det egentligen någon roll när på året man tar ut sin pension? Finns det någon månad som är bättre eller sämre?

 • 24 jun 15
  Pensioner hetare än någonsin
  Det är mycket diskussioner kring pensioner nu. Jämställda pensioner, pensionsålder och extra inbetalningar till tjänstepension för att nämna några. Här ger jag dig min spaning.

 • 17 jun 15
  Tre tips till dig som ska sommarjobba
  Sommarlovet har precis börjat och för många unga är det dags för ett sommarjobb och chansen att tjäna lite extra pengar. Pension är inte det första man tänker på, men i många fall är det faktiskt nu man börjar tjäna in till sin framtida pension. Det förutsätter att man jobbar vitt och tjänar över 18 824 kronor under året (2015).

 • 11 jun 15
  Våra kunder blir lurade av aggressiva pensionsförsäljare
  Jag blir riktigt upprörd när jag läser noteringarna från en del samtal till vår kundservice. Så här kan det låta:   

 • 03 jun 15
  Från föräldrapussel till pension
  Det är inte alltid lätt att få ihop det där med jobb, familj och barn. Jag pratar ofta om att det kan vara bra för småbarnsföräldrar att ha koll på om och hur deras pension påverkas av att en i familjen, oftast kvinnan, tar det stora ansvaret hemma.

 • 26 maj 15
  Vet du om du får pension inbetald när du är föräldraledig?
  När du är föräldraledig, och tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan, kan du få en extra ersättning från din arbetsgivare. Du kan också få pengar insatta till din tjänstepension under den tid du är hemma med barn. I vissa fall måste du själv se om ditt hus för att inte gå miste om de extra ersättningarna. Det gäller framförallt dig som är privatanställd arbetare.

 • 08 maj 15
  70 är det nya 50 - men hur mycket pengar har du att leva av?
  Många som går i pension nu väljer att ta ut vissa delar av sin tjänstepension och sitt privata pensionssparande på kortare tid, alltså inte en livsvarig utbetalning. Det gör att du får en högre pension de första åren, men tänk efter före du gör ett sådant val.

 • 30 apr 15
  Vad är en kapitalförsäkring?
  Kapitalförsäkringen är en sparform som nästan alltid innehåller någon typ av försäkring, och de aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.

 • 30 apr 15
  Vad är ett investeringssparkonto?
  Ett investeringssparkonto (ISK) är ett förenklat sätt att spara i aktier eller fonder. Det är inte en försäkring, utan de aktier eller fonder du har på kontot ägs direkt av dig.

 • 30 apr 15
  Hjälp - hur ska jag spara nu?
  Nu när jag inte längre får dra av mitt privata pensionssparande i deklarationen, hur ska jag spara då? Vad är skillnaden mellan ISK och en kapitalförsäkring? Är det möjligt att spara på flera sätt och borde jag göra det? Många frågor kräver tydliga svar – här kommer de.

 • 24 apr 15
  Är 65 fortfarande pensionsåldern i Sverige?
  I tisdags hade jag förmånen att prata pensionsålder på en konferenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det blev en del statistik om hur människor faktiskt tar ut sin pension idag, men jag pratade också om vad som kan vara bra att känna till när det gäller att ta ut pension tidigt och sent. Här kommer en kort sammanfattning.

 • 16 apr 15
  Hallå - varför får jag så mycket kvarskatt på min pension?
  Varje år vid den här tidpunkten så ringer väldigt många kunder till oss på Pensionsmyndigheten och frågar varför de får så mycket kvarskatt. Svaret är för de flesta att de har pension från flera håll och då dras det ofta för lite skatt.

 • 10 apr 15
  Tjänar du mycket? Då kan löneväxling vara något för dig.
  Du får dra av mindre i din deklaration för ditt privata pensionssparande framöver – från nästa år kanske du inte kan dra av något alls. Men hur ska du spara i stället? Är du höginkomsttagare kan löneväxling vara ett alternativ – men se upp för fallgroparna!

 • 26 mar 15
  Treåring får sitt andra orange kuvert
  Den här veckan skickar vi ut orange kuvert till alla som har tjänat in till sin allmänna pension för första gången. I år är de yngsta sju år, fyra stycken är de, men det är också en treåring som får sitt andra orange kuvert i år.

 • 18 mar 15
  Jag vill inte ha mitt orange kuvert
  Det är många som inte vill ha orange kuvert hem i brevlådan. Det kan finnas olika anledningar till det, och det går faktiskt att avbeställa orange kuvert i pappersformat.

 • 12 mar 15
  Det finns inte bara en fråga som är den vanligaste om pensionen
  Jag har alltid sagt att den vanligaste frågan om pension är ”Hur mycket pengar får jag ut totalt i månaden när jag blir pensionär?”.
  Förra veckan stod jag på Centralstationen i Stockholm och svarade på många olika sorters frågor om pension. Jag tror inte längre att det finns en fråga som är "den vanligaste". Det finns många.


 • 05 mar 15
  Det är samhället som är ojämlikt -
  inte pensionerna

  Den internationella kvinnodagen kom till i början av 1900-talet, nästan samtidigt som folkpension infördes i Sverige. Det har hänt mycket sedan dess, men fortfarande kan man se att det är en bit kvar till ekonomisk jämställdhet mellan könen.

 • 25 feb 15
  Orange kuvert - allt du behöver veta
  Du ser ett orange kuvert i din brevlåda, i ditt postfack, i din inbox i e-posten eller på hallmattan. Vad ska du göra nu? Enkelt! Öppna ditt kuvert och läs det. Jag har skrivit ner allt du behöver veta. Få koll på din framtida pension, det är lätt som en plätt.

 • 16 feb 15
  Nu kör vi ut ditt orange kuvert
  Från och med imorgon, tisdagen den 17 februari, landar årets första orange kuvert i norra Sveriges brevlådor. Som vanligt börjar vi skicka ut kuverten högst upp i landet och avslutar längst ner i söder ungefär en månad senare. Samtidigt kör vi också, bokstavligt talat, ut på vägarna för en landet-runt-turné. Du kan alltså träffa oss personligen och prata om hur du kan påverka din framtida pension.

 • 09 feb 15
  Risker med att ta ut pension tidigt
  Det kan verka lockande att ta ut sin pension redan från 61 år och investera den i en kapitalförsäkring. Tyvärr får du inte alltid den information du behöver från rådgivaren. Det finns flera saker som är viktiga att känna till innan du skriver under ett sådant avtal.

 • 30 jan 15
  Pensionsfällan för dig som har aktiebolag
  ”Tjäna på att sänka din lön”, ”Ta inte ut lön ur ditt aktiebolag, lev på utdelningen”, ”Så gör du som har aktiebolag för att betala så lite skatt som möjligt”. Känner du igen rubrikerna? Visst kan det finnas skattepengar att tjäna genom att planera för låg skatt, men det finns också en del risker med det.

 • 21 jan 15
  Objektiv och enkel information om pension - finns det?
  Var kan jag få objektiv information om pension? Hur kan jag veta att jag inte blir lurad med dolda och höga avgifter? Finns det någon jag kan lita på i pensionsfrågor? Det här är några av de frågor jag ofta möter och mitt svar är entydigt.

 • 16 jan 15
  Till dig som är pensionär och har fått ditt orange kuvert i dagarna 
  Den här veckan har cirka 2 miljoner pensionärer fått sina årsbesked för den allmänna pensionen. Är du en av dem? Kanske har du frågor om att jobba samtidigt som du tar ut pension? Eller undrar om det kan finnas något extra ekonomiskt stöd? Här tar jag upp några saker som kan vara bra att känna till.

 • 16 dec 14
  Årets julklapp = pension
  Visste du att du som är gift kan ge bort en del av din allmänna pension till din man eller fru? Det är en fin julklapp och helt klart något annorlunda under julgranen. Här berättar jag kort om hur du gör och varför.

 • 11 dec 14
  En uppmaning till er som sparar till pensionen
  Nya regler gäller för pensionssparandet från årsskiftet. Du måste själv avsluta ditt sparande, men fortsätt spara i en annan sparform. Här kommer några tips.

 • 04 dec 14
  Pensionssparandet – detta gäller efter årsskiftet
  Det väldigt speciella läget i politiken har gjort att det har rapporterats olika uppgifter om vad som gäller för pensionssparandet från årsskiftet.

 • 02 dec 14
  Nu sätter vi in 35,6 miljarder på era konton
  Med start den 15 december sätts 35,6 miljarder in på era premiepensionskonton, i snitt är det 6 255 kronor per person. Du kan enkelt ta reda på hur mycket pengar just du får och vilka fonder pengarna är placerade i.

 • 19 nov 14
  Privat pensionssparande - så blir reglerna för dig som inte har tjänstepension
  Är du egenföretagare eller saknar tjänstepension? I så fall kan det vara så att du fortfarande kan dra av för privat pensionssparande. Det är dock inte alltid bra att göra det.

 • 10 nov 14
  Vi talar inte om för dig hur du ska leva
  Vi har fått reaktioner på vår kampanj som är riktad till dig som är småbarnsförälder. Det har i vissa fall uppfattats som att vi på Pensionsmyndigheten kommer med pekpinnar om hur du lever ditt liv..

 • 29 okt 14
  "Hjälp - jag vill träffa en livs levande människa!"
  Tycker du att det här med pensioner är svårt? Behöver du hjälp? Kanske vill du till och med träffa en livs levande människa? Ta det lugnt, vi hjälper dig. Det kostar ingenting och informationen är helt objektiv.

 • 24 okt 14
  Tre snabba pensionstips till dig som småbarnsförälder
  Jag vet att du som har småbarn kanske inte har tid att läsa det här, därför ska jag fatta mig väldigt kort. Jag ger dig tre snabba pensionstips om hur du kan påverka din pension till det bättre.

 • 17 okt 14
  Nya regler för pensionssparande - vad händer nu?
  Fyra av tio svenskar i arbetsför ålder pensionssparar privat. Är du en av dem? Från januari 2015 ändras reglerna för privat pensionssparande – sparar du för mycket kan du beskattas dubbelt.  

 • 10 okt 14
  Se upp, de tjänar pengar på ditt sparande
  Kan du lita på att den som säljer pensionssparande utgår från vad som är bäst för dig? Vad du kanske inte vet är att du betalar en del av deras lön med dolda avgifter.

 • 01 okt 14
  Driver du eget företag och har frågor om pension?
  Som egen företagare har man ofta ensamt ansvar för alla skatter och avgifter som ska betalas. Det är mycket att hålla reda på, men samtidigt väldigt viktigt att det blir rätt.

 • 26 sep 14
  Tjänstepensionens dag borde uppmärksammas mer
  Varje år när det är alla hjärtans dag så märks det ganska tydligt, i affärerna, i media, hemma (hos vissa) och på många andra ställen. Men hur många känner egentligen till att det är tjänstepensionens dag i morgon?

 • 24 sep 14
  Funderar du på att ta ett seniorlån?
  Seniorlån är ett samlingsnamn för en rad olika lån som riktar sig till äldre personer som äger en obelånad eller lågt belånad bostadsrätt, villa eller fritidshus.

 • 16 sep 14
  Ny regering, vad händer med förslagen om höjd pensionsålder?
  Jag har flera gånger den senaste tiden fått frågan angående höjd pensionsålder och vad som händer om vi får en ny regering. Ingenting har hittills förändrats.

 • 03 sep 14
  Sänkta fondavgifter ger mer i pension
  Jag har tidigare skrivit om förvaltningsföretagens höga avgifter. Höga fondavgifter ger mindre i plånboken som pensionär. Därför föreslår vi på Pensionsmyndigheten idag en begränsning av de högsta fondavgifterna inom premiepensionen. Det gör vi helt enkelt för att pensionssparare så småningom ska få mer i pension.

 • 29 aug 14
  Jag var på Gekås i Ullared
  Att åka till Gekås i Ullared är ett äventyr, jag har aldrig varit där förut. Massor av människor i alla åldrar, rasslande shoppingvagnar, fokuserade blickar på väg mot ingången, vinkruta för att vinka till dem där hemma genom en webbkamera, fika, shoppinglistor och camping. Vad gjorde jag och Pensionsmyndigheten mitt i allt detta?

 • 19 aug 14
  Passa på att träffa oss
  Just nu är det mycket på gång här hos oss. Många av er där ute kommer att få möjlighet att träffa oss personligen och ställa frågor om allt som rör pension. Vi hjälper också till att göra pensionsprognoser på plats, då kan du se hur stor din totala pension blir.

 • 18 jul 14
  Gästblogg: Hjälp, jag får bara halva lönen i pension!
  De senaste dagarna har jag sett rubriker runt om i landet säga saker som ”Du får halva lönen i pension”. Då är det lätt att få en liten klump i magen. Men stämmer det verkligen? Hur kan du som individ tänka om det? Och kan du göra något åt det om du vill?

 • 03 jul 14
  Gästblogg Almedalsveckan: Pensionsprognosen är viktigare än väderprognosen
  Så var det åter igen vecka 27 och Visby fylls av politiker, journalister, fotografer, TV-team, intresseorganisationer och alla andra människor som uppleva politik, visa sin "produkt" eller bara uppleva pulsen.

 • 27 jun 14
  Avgifter, avgifter och åter avgifter
  I Sverige har ungefär 700 000 personer lämnat över ansvaret för sin premiepension till förvaltningsföretag. Tidigare räckte det att lämna ifrån sig sin personliga pin-kod för att dessa företag skulle kunna flytta runt dina pengar i olika fonder. Från den 20 februari i år krävs e-legitimation för att kunna byta premiepensionsfonder över nätet. Detta verkar inte hindra förvaltningsföretagen.

 • 18 jun 14
  Sommarjobbare titta hit!
  Jag vet att man inte är särskilt intresserad av pension när man är i 18-årsåldern… men det finns faktiskt anledning att tänka till lite när du sommarjobbar.

 • 11 jun 14
  Hur länge pluggade du - överutbildad för din lön?
  Idag var jag och lyssnade på ett intressant seminariumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där tog man upp att om du börjar jobba sent så drabbar det pensionen. I Sverige kommer vi ut sent på arbetsmarknaden och vi har höga examensåldrar, detta gäller både kvinnor och män.

 • 28 maj 14
  Behöver jag spara alla mina deklarationer för att få rätt pension?
  I går såg jag en stor rubrik i en tidning som sa att jag måste spara alla mina deklarationer för att få rätt pension.

 • 23 maj 14
  Bra att tänka på när du jobbar, bor eller flyttar utomlands
  Jag får ganska många frågor om vad man bör tänka på, när det gäller pensionen, om man jobbar utomlands under några år. Eller om man bor eller flyttar utomlands och har rätt till pension från Sverige.

 • 08 maj 14
  Informera om pensionen - ganska enkelt
  Visst vore det väl bra om alla arbetsgivare ville informera sina anställda om deras pensioner?

 • 23 apr 14
  Underlätta för dina efterlevande
  Jag träffar ibland människor som har förlorat en anhörig. Mitt i sorgen ska man hantera många saker och däribland ekonomin.  Det finns en del saker som kan vara bra att känna till när det gäller ersättningar till efterlevande. Här kommer därför lite information och tips kring det.  

 • 08 apr 14
  Varför så många olika begrepp?
  Vi fick en fråga på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om alla olika begrepp som används när vi och tjänstepensionsbolagen skickar ut information om pension. Jag tycker att alla som jobbar med pensionsinformation borde läsa det här inlägget. För det är precis så här de flesta uppfattar pensioner, svårt, krångligt och massor av begrepp. Man kan fråga sig om alla verkligen behöver förstå vad alla dessa begrepp betyder.

 • 28 mar 14
  Pensionsfällan för enskilda firmor
  Förra veckan träffade jag en kvinna och en man som båda driver enskilda firmor. De kontaktade mig för de hade varit hos banken och fått rådet att spara privat till sin pension. Nu ville de få lite information från mig om vad som gäller när man har enskild firma. Och det var bra för det finns nämligen en fälla man lätt kan kliva i.  

 • 25 mar 14
  Vill du avbeställa ditt orange kuvert?
  Under de senaste veckorna har vi på Pensionsmyndigheten skickat ut miljontals orange kuvert. Många har valt att med hjälp av den personliga koden, som finns i kuvertet, logga in här på vår webblänk till annan webbplats för att se hela sin pension. Alltså inte bara den allmänna pensionen som finns i kuvertet.

 • 14 mar 14
  Gästblogg: Rapport från verkligheten på Centralstationen
  Under den här veckan har vi pratat pension med människor på Centralen i Stockholm. En kollega till mig skrev en betraktelse från dessa dagar som jag gärna vill dela med mig av.

 • 11 mar 14
  Prata pension med oss på Centralstationen
  Byter du tåg i Stockholm eller pendlar till och från jobbet? Passa på att prata pension med oss.  

 • 07 mar 14
  Internationella kvinnodagen
  I morgon är det den internationella kvinnodagen, därför tycker jag att det är på sin plats att skriva lite om kvinnors pensioner. Jag har skrivit en del om detta tidigare, men jag tänkte att det kan vara intressant att få se lite statistik på detta.  

 • 03 mar 14
  Vet du om det finns tjänstepension där du jobbar?
  Jag vet att jag tjatar om det här med tjänstepension, och jag tänker fortsätta tjata. I veckan kom jag över information om vilka branscher som är minst benägna att erbjuda tjänstepension. Jag tror att det här kan vara intressant information för många och kanske gör det att fler börjar fundera och faktiskt prata med sin arbetsgivare om tjänstepensionen.

 • 26 feb 14
  Släng inte ditt orange kuvert
  Idag har jag läst på flera ställen att människor uppmanas att slänga sitt orange kuvert och istället gå in på webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och göra en prognos över hela sin pension.  

 • 23 feb 14
  Många orange kuvert blir det...
  Här på Pensionsmyndigheten är det hög aktivitet just nu, flera miljoner orange kuvert ska skickas ut inom kort och det kräver en hel del planering.  

 • 07 feb 14
  Varför ska jag föra över min premiepension till min partner?
  Den 31 januari var sista dagen för att anmäla att man vill föra över premiepension till den man är gift eller registrerad partner med. Vi får en del frågor kring överföringen så trots att tiden för i år har gått ut så ska jag berätta några saker som kan vara bra att känna till om du står inför beslutet att föra över premiepension nästa år.   

 • 30 jan 14
  Enkla tips för att påverka din pension
  I tisdags deltog jag på ett event på Rival i Stockholm där vi lyfte frågan om jämställda pensioner och vad man kan göra för att påverka sin pension.

 • 23 jan 14
  Blir pensionen lägre när man är sjukpensionär?
  Det är rätt vanligt att vi på Pensionsmyndigheten får frågor från kunder som är rädda att de får så mycket sämre pension för att de har sjukersättning (eller sjukpension som så många fortfarande säger). Det är främst kvinnor som nämner detta och då säger de ofta "det är synd att man får så låg pension när man har varit sjukpensionär".

 • 15 jan 14
  Kan pengarna i pensionssystemet ta slut?
  Förra veckan träffade jag min kusin, vi pratade lite om pensioner och han tyckte att "det kommer väl ändå inte finnas några pengar kvar när jag går i pension". Det är ganska vanligt att människor har den uppfattningen och det får man så klart ha, men jag vill ändå reda ut lite kring detta.

 • 09 jan 14
  Måste jag själv spara till min pension?
  Det här är bland de vanligaste frågorna jag får. Svaret är inte helt enkelt eftersom det beror på många faktorer, men generellt sett skulle jag säga att man överlever på sin allmänna pension och tjänstepension. Om man har en väldigt låg total pension kan man också ha rätt till bostadstillägg

 • 06 jan 14
  Missgynnas kvinnor i pensionssystemet?
  Det här är en ständigt återkommande fråga jag möter. Svaret är att det inte är pensionssystemet i sig som missgynnar kvinnor, snarare skulle jag säga att kvinnors lägre pensioner speglar samhället i stort. 

 • 27 dec 13
  Gästblogg: Grundtryggheten ska gälla för alla som bor i Sverige - oavsett ursprung
  I Sverige ska alla vara lika inför lagen och samma regler gäller för alla som bor här. Så också inom pensionsområdet. Så verkar inte alla se det när invandrare och deras pensioner med jämna mellanrum diskuteras på insändar- och debattsidor.

 • 18 dec 13
  Gästblogg: Du kan ha rätt till bostadstillägg även om du bor i hus eller bostadsrätt
  Många pensionärer med låg pension tror att det inte går att få bostadstillägg för att man bor i hus eller bostadsrätt. Det stämmer inte. Bakgrunden är att du som pensionär ska kunna bo kvar i bostaden du hade när du jobbade även fast din inkomst nu är lägre.

 • 10 dec 13
  Behöver du jobba till 75?
  Jag möter många människor och pratar pension i alla möjliga och omöjliga sammanhang. En sak som har bitit sig fast hos de flesta är uttalandet om att vi kan komma att behöva jobba till 75 års ålder. Det är märkligt för jag har i många år försökt få ut kunskap kring pensioner utan samma genomslagskraft som just detta uttalande har gett.

 • 03 dec 13
  Myter om premiepensionen
  Visste du att du får mer pengar insatta på ditt premiepensionskonto i helgen? Det är ett bra tillfälle, tycker jag, att se över hur du har placerat ditt premiepensionssparande.

 • 25 nov 13
  Vanliga frågor om skatt
  Här på Pensionsmyndigheten får vi en del frågor om skatt, vi är ju inget Skatteverk men jag tänkte ändå försöka besvara de vanligaste frågorna. Texten nedan gäller för de allra flesta, men om du vill veta exakt vad som gäller för dig kontaktar du Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller använder deras räknesnurralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.   

 • 19 nov 13
  Har du efterlevandeskydd på din tjänstepension?
  Förra veckan var det ett nyhetsinslag på TV om kostnaden för att ha efterlevandeskydd på din tjänstepension. Inslaget gjorde att vi på Pensionsmyndigheten fick många frågor om just detta. Jag tänkte därför försöka reda ut begreppen.

 • 13 nov 13
  Det är tufft att stå på pensionsspararnas sida
  Hörde du mitt uttalande om förvaltningstjänster på Ekotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster förra veckan, eller du kanske läste artikeln från TTlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster? Det handlade om att vi på Pensionsmyndigheten har fått in 45 procent fler klagomål, jämfört med förra året, som rör de företag som mot en avgift erbjuder sig att välja, byta och förvalta din premiepension.


 • 29 okt 13
  Gästblogg: Varför ska det vara så krångligt för?
  Det brukar min mormor och morfar med en klagande ton fråga mig och övriga släkten. De är båda födda på trettiotalet och har varit pensionärer sedan länge. Morfar menar att det är informationsmängden som är för omfattande. Förr hade man få val, det var överskådligt och enklare att skaffa sig en uppfattning oavsett vad det gällde. Nu är det alldeles för mycket att ta in, man blir helt matt och orkar inte förstå.

 • 29 okt 13
  Gästblogg: Lönelexikon för pensionärer
  "Vad får jag i månaden i pension?". Det är den vanligaste frågan bland pensionsspararna. Men de som redan är pensionärer? Vad kan de räkna med att få för pension de kommande åren? Dags för lite fokus på dig som redan är pensionär.

 • 24 okt 13
  Gästblogg: Är fondvalet enkelt?
  En av de vanligaste frågorna kring pensioner rör vilka fondval man bör göra. Precis som på el- och telemarknaderna placeras den som inte gör något val för sin premiepension eller tjänstepension i något slags förvalsalternativ. Men här upphör likheterna.

 • 17 okt 13
  Gästblogg: Att leva i nuet
  Jag blev intervjuad av Sveriges Radio om hur unga idag förhåller sig till pensionen och vad som är viktigt för dem att känna till. Lite lätt smickrad över att bli inkluderad i gruppen "unga" tog jag mig an uppgiften att ta reda på vad det är som utmärker unga i inställningen till pensionen.

 • 10 okt 13
  Gästblogg: Det finns skydd i den allmänna pensionen om någon går bort
  Visst är det bra att känna till vad man får i pension när man slutar jobba, men det är även bra att känna till vilket ekonomiskt stöd du och dina barn får om din partner dör eller vad dina familjemedlemmar kan ha rätt till om du själv dör. Efterlevande kan man ju bli vid vilken ålder som helst.

 • 30 sep 13
  Gästblogg: Fullt upp i firman? Glöm inte pensionen!
  För de allra flesta löntagare räcker det med att jobba, betala skatt och se till att man får tjänstepension via sin arbetsgivare så är pensionen "räddad". Men är du företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension.

 • 23 sep 13
  Gästblogg: En dag utan orange kuvert
  Ibland när man läser och hör något om pensioner kan man tro att det bara handlar om ett orange kuvert.  Det orange kuvertet kan till och med skrivas i bestämd form, så inarbetat är det som symbol för de pengar vi har att vänta när vi går i pension. Synd bara att det inte håller hela vägen.

 • 18 sep 13
  Gästblogg: Pension är enklare än du tror
  Sara heter jag och jobbar på kundservice i Gävle och den här veckan har jag fått den stora äran att gästblogga. Jag vill dela med mig av ett telefonsamtal som jag fick en fredag för några veckor sedan. 

 • 12 sep 13
  Gästblogg: 6:2 för pensionärer
  Sänkt skatt för pensionärer utlovas till nästa år. En hundralapp i månaden i snitt talas det om. Men alla pensionärer berörs inte av den skattesänkningen. Skatteskalorna är väldigt olika för den som är yngre eller äldre än 65 år.

 • 02 sep 13
  Gästblogg: Sociala medier - en snabb och enkel väg att prata med oss
  Pensionsmyndighetens kundservice finns på Facebook för att snabbt och enkelt kunna svara både pensionärer och pensionssparare på allmänna frågor om pension. Vi finns på plats vardagar mellan 08.00-16.00.

 • 27 aug 13
  Gästblogg: Inga debatter om tråkiga fakta
  I helgen gick Stefan Löfven (S) ut och tyckte att premiepensionen borde avskaffas. Det ledde till många nyhetsinslag, ledarartiklar och kommentarer.  Och insikten om att det troligen inte blir så eftersom pensionssystemet hittills har byggt på att de fem partierna bakom uppgörelsen från 90-talet bör vara överens, eftersom pensionssystem inte är något som borde ändras från ett val till ett annat.

 • 20 aug 13
  Jobba längre än till 65 år
  I morse hörde jag på nyheterna att hösten redan har kommit i de nordligaste delarna av vårt avlånga land och med hösten brukar jag alltid få många frågor om pension. Jag tror att det beror på att många har upplevt en skön sommar och kanske börjar fundera på att vara lediga lite mer.

 • 05 jul 13
  Planerat och spontant pensionsprat i Almedalen
  Nu har Pensionsmyndigheten varit i Almedalen i tre dagar. Vi har haft seminarier precis som många andra, men framför allt har vi hjälpt människor att se hela sin pension genom att göra en prognos på minpension.se.

 • 27 jun 13
  Är du en person i riskgruppen för att få låg pension?
  Innan midsommar tog vi på Pensionsmyndigheten fram siffror på hur det ser ut ekonomiskt för dagens pensionärer. Jag deltog därför i ett presseminarium och pratade om de grupper som riskerar låg pension. Efteråt blev jag intervjuad av Ekotlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, P4 Sörmlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, SR - Radio Romano länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch TV4 Ekonomilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • 14 jun 13
  Miljö, etik och pension
  Jag får ibland frågor om hur man kan veta att de premiepensionsfonder man väljer är schyssta — det vill säga att mina pengar placeras i företag som jobbar med frågor som miljö, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Jag har inte haft något riktigt bra svar på den frågan, förrän nu.

 • 04 jun 13
  Unga och pension — en motsägelse?
  Att sätta dessa två ord i samma mening känns för många helt fel. Pension och ung — men hallå, det går ju inte ihop. Det är så långt kvar till dess och jag orkar inte bry mig.

 • 29 maj 13
  Planera i tid
  Jag fick en fråga från radioprogrammet Plånboken i P1 om att komma och prata lite kring vad man ska tänka på när man ska ta ut sin pension.

 • 21 maj 13
  Funderar du på att ta ut din allmänna pension från 61 år?
  Har du fått en inbjudan eller ett telefonsamtal från någon som vill att du kommer på ett samtal eller informationsmöte om att ta ut din allmänna pension från 61 år, samtidigt som du fortsätter att jobba? Det är inte helt ovanligt.  Det som erbjuds är oftast att du ansöker om din allmänna pension från 61 års ålder, trots att du fortfarande arbetar, därefter placeras månadsutbetalningarna i en kapitalförsäkring.

 • 15 maj 13
  Rådgivare eller försäljare?
  Igår fick jag höra av en kollega att vår kundservice har börjat få samtal från kunder som är missnöjda med rådgivningsföretag för premiepensionen, och idag skrivs det äntligen om ett stopp för telefonförsäljarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterpå det här området.

 • 07 maj 13
  Privat pensionssparande — en het potatis
  Igår ringde det en reporter från Sveriges radio P4 Västerbotten, han undrade om jag kunde vara med i radio på onsdag cirka klockan 16.08länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och sprida lite ljus kring hur man ska tänka när det gäller privat pensionssparande.
  Självklart sa jag, och blev inte speciellt förvånad över frågan. Det har nämligen skrivits en hel del om just privat pensionssparande på sista tiden, och det är en av de vanligaste frågor jag får i ämnet pension.


 • 25 apr 13
  Kvinnor och pension
  I måndags lyfte en kvällstidninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster frågan om kvinnors pensioner. Det är en viktig och högst relevant fråga tycker jag. Kvinnor jobbar mycket deltid, stannar hemma längre med barn och har lägre löner. Detta leder till en lägre pension.

 • 19 apr 13
  Många frågor blir det
  Förra veckan hoppade jag in och tog en föreläsning på Norra Real i Stockholm. Klockan var sex på kvällen och det var riktigt kallt ute. Inne i aulan satt 150 förväntansfulla 60- plussare, jag hade en och en halv timme på mig att berätta det viktigaste man behöver veta när man närmar sig pensionen.

 • 10 apr 13
  Jag är lätt störd när det gäller pensionspapper
  I dessa tider skickas det ut en massa kuvert med information om pension i alla dess former, allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Som pensionsnörd tycker jag att det är den bästa tiden på året, men jag inser att jag är ett undantag och att jag är lätt störd.

 • 03 apr 13
  Monica Petersson: Jag var med i radio...
  För några veckor sedan fick jag ett samtal om att delta i ett radioprogram, de hade fått in en lyssnarfråga om det orange kuvertet. Målgruppen för radioprogrammet i fråga är 20—30 åringar och det sänds på fredagseftermiddagar.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem