Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

16 september 2014

Ny regering, vad händer med förslagen om höjd pensionsålder?

Jag har flera gånger den senaste tiden fått frågan angående höjd pensionsålder och vad som händer om vi får en ny regering. Ingenting har hittills förändrats.

Dagens flexibla system gäller tillsvidare, vilket innebär att du kan ta ut din allmänna pension tidigast från 61 år. Du har också möjlighet att välja att vänta med pensionsuttaget hur länge du vill. Det finns ingen övre åldersgräns. Förra våren lade Pensionsåldersutredningen sitt förslaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till politikerna, som i korta drag innebär följande:

 • 61-årsgränsen för tidigaste uttag av allmän pension höjs till 62 år från och med 2015 (enligt nuvarande prognoser till 63 år från och med 2019).
 • 65-årsgränsen för garantipension, sjukersättninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med flera förmåner höjs till 66 år från och med 2019, enligt nuvarande prognoser.
 • LAS-åldern (lagen om anställningsskydd) höjs från 67 till 69 år från och med 2016. LAS innebär idag att du har laglig rätt att vara kvar i din anställning fram till 67 års ålder.
 • 55-årsgränsen för att börja ta ut tjänstepensioner och privata pensioner höjs till 62 år från och med 2017.

Dessutom vill man att en så kallad riktålder införs som följer medellivslängden. Eftersom medellivslängden ökar behöver du som är yngre kanske räkna med att jobba några år längre för att få en pension som motsvarar tidigare årskullars. Kom ihåg att månadsbeloppet blir högre ju mer du jobbar och ju längre du väntar med att börja ta ut pensionen. Under veckan fick jag veta att medellivslängden ökar med fyra timmar per dag, vilket såklart kommer att bli en stor utmaning för framtidens pensionssystem (inte bara i Sverige).

Ovanstående förslag hanteras i det som kallas Pensionsgruppen, som just nu består av de fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna alltså M, FP, C, KD och S.

När Pensionsgruppen är enig lämnar de förslag till regeringen, som i sin tur föreslår riksdagen som beslutar. Det är alltså inte så att de partier som sitter i regering själva kan besluta om ändringar när det gäller pensionssystemet, det krävs att Pensionsgruppen kommer överens.

Pensionsgruppens överenskommelse hittillslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster handlar om att ”inleda samtal” med arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, om ändringar av tjänstepensionsavtalen för att folk ska kunna och vilja jobba mer och längre. Det finns alltså än så länge inga skarpa förslag för ändring av pensionsåldern.

Ledamöter i pensionsgruppen


Annika Strandhäll (S), ordförande. Ledamöter är Tomas Eneroth (S), Fredrik Lundh Sammeli (S), Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Mats Persson (FP), Lars Gustafsson (KD). Ny är Rickard Persson (MP).

Överenskommelsen om pensionerna är mellan flera partier och därför finns en formell grupp med medlemmar från dessa. Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och om det behövs ta initiativ till justeringar i pensionssystemet.

Monicas signatur

Pensionsexpert

Senaste inläggen

 • 25 aug 2016
  Gästblogg: Vad kostar ditt tjänstepensionssparande?
  När du handlar i en livsmedelsaffär är du säkert van vid att kunna jämföra priset på en vara mot en annan med hjälp av ett jämförpris. Oavsett hur förpackningen ser ut, så framgår det vad varan kostar per kilo eller per liter. Visst skulle det vara bra om det fanns ett jämförpris även på pensionssparande? Nu gör det faktiskt det för kollektivavtalad tjänstepension.
 • 19 aug 2016
  "Om man säger till människor att de kommer behöva jobba längre så är det inte alla som ropar hurra"
  Under första veckan av juli hade Pensionsmyndigheten två välbesökta seminarier i Almedalen. Ett av dem tänkte jag sammanfatta här, nämligen ”Längre liv – längre arbetsliv, vad krävs för att komma dit?”. Vi filmade även seminariet så vill du se det hittar du en länk till klippet längst ned.
 • 11 aug 2016
  Gästblogg: Tycker du att pensioner är enkelt?
  Den vision som vi på Pensionsmyndigheten arbetar efter är ”Vi gör pensioner enklare – för att alla ska kunna leva i nuet” .  Som nyanställd på Pensionsmyndigheten tycker jag att visionen är bra och eftersträvansvärd. För visst vore det skönt om du som pensionssparare eller pensionär känner att det är enkelt att både spara till och ta ut din pension.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem