Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Vad är orange kuvertet?

Alla som är födda 1938 och senare får varje år ett orange kuvert som innehåller ett årsbesked. Där kan du bland annat se hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension.

Orange kuvertet - årsbesked för din allmänna pension

Du som fortfarande sparar till pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din inkomstpension och premiepension. Du kan också se vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året.

Du som har börjat ta ut din pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du får i pension varje månad under det kommande året, vilka utbetalningsdagar som gäller och information om dina eventuella premiepensionsfonder.

1. Så här läser du ditt orange kuvert

Vi har sammanställt en guide över ett genomsnittligt årsbesked så att du enklare ska kunna ta del av informationen och förstå vad siffrorna och uppgifterna betyder för dig. Jämför med ditt eget kuvert, sida för sida.

Guide till orange kuvertet

2. Gör en prognos - se hela din pension

I det orange kuvertet ser du en prognos för din allmänna pension. Vill du se en prognos för hela din framtida pension, som även innehåller din tjänstepension och din eventuella privata pension, kan du göra en pensionsprognos.
Ju närmare du kommer pension desto mer rättvisande blir prognosen, men det är också bra att göra en prognos då och då under livet för att se hur andra saker påverkar pensionens storlek.

Gör en prognoslänk till annan webbplats

3. Tips om din pension - vad är viktigt för dig just nu?

Hur påverkas pensionen om jag pluggar länge? Behöver jag pensionsspara privat? Hur viktigt är det med tjänstepension? Har jag tjänat in mer eller mindre i allmän pension jämfört med andra i min ålder? Om jag vill flytta till ett annat land efter pension - vad ska jag tänka på? Om jag dör - vem får mina pensionspengar då?

Tycker du att det är svårt med pension eller att det är för mycket information att ta till sig? Svara på några snabba frågor så ger vi dig korta pensionstips och tester anpassade för din ålder. En kort guide till vad du behöver veta om pension just nu i ditt liv.

I år har de flesta pensionssparare fått med en länk i sitt orange kuvert som leder direkt till en av dessa åldersanpassade sidor. För att det ska stämma ännu bättre in på din situation får du gärna göra testet som lotsar dig vidare till en passande sida.

Testa vad du behöver veta om din pension


När kommer orange kuvert?

Orange kuvertet på hallmatta

Vi börjar skicka ut årets orange kuvert i mitten på januari varje år. Då är det pensionärerna som får sina kuvert. I slutet av februari till i slutet av mars får pensionsspararna sina kuvert.


Antal orange kuvert och när vi skickar ut dem 2016

När

Område/Målgrupp

Beräknat antal

13 - 15 januariPensionärer bosatta i Sverige och utlandet1 505 000
15 - 19 februariVästmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten870 000
Från 22 februariSamtliga pensionssparare med utlandsadress250 000
22-26 februariStockholm1 185 000
29 februari - 4 marsUppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar1 040 000
7-11 marsVästra Götaland, Värmland, Örebro1 175 000
14 - 18 marsSkåne, Blekinge, Halland, Gotland945 000
21 marsNya premiepensionssparare hela Sverige165 000

​Tidpunkterna är inte exakta, en förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.

Orange kuvert i pdf-format

Om du har avbeställt orange kuvert i pappersformat kommer ditt digitala orange kuvert att publiceras ett par dagar tidigare än postutskicket.

Du som har tjänstepension kan få flera årsbesked

Den allmänna pensionen är bara en del av din totala pension. De flesta som arbetar har även en tjänstepension. Om du har arbetat hos olika arbetsgivare har du troligen flera olika tjänstepensioner. Från dessa får du också årligen besked om din tjänstepension.


Orange kuvert på webben

Om du har valt att få ditt orange kuvert på webben istället för att få det hem i brevlådan kommer vi att skicka ett meddelande till den e-postadress du registrerat när det finns ett nytt årsbesked att läsa på Dina Pensionssidor.
Utskicket kommer att ske i samma ordning som utskicken av papperskuverten.

Logga in och läs ditt orange kuvert på webben

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem