Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Pensionens alla delar

Din pension kommer oftast från flera olika håll, dels från Pensionsmyndigheten som allmän pension, dels från din arbetsgivare i form av tjänstepension. Du kan även ha ett frivilligt eget sparande till pension.

Eget sparande Tjänstepension Allmän pension - Inkomstpension och  Premiepension Allmän pension - Inkomstpension och  Premiepension Tjänstepension Eget sparande Pension från flera håll

Klicka på pyramiden för att läsa mer om de olika delarna i pensionssystemet.

Din pyramid kan se annorlunda ut

Pyramiden ovan symboliserar de olika delarna i pensionssystemet. Hur stora de olika delarna är i just ditt pensionssparande eller om alla delar finns med är individuellt. Eget sparande till pension är till exempel ett frivilligt komplement till den övriga pensionen som du själv avgör om du behöver.

Din allmänna pension

Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Den består av inkomstpension och premiepension och är inkomstgrundad. Sedan finns det även andra delar som kan ingå beroende på när du är född eller om du inte har haft någon inkomst.

Allmän pension

Din tjänstepension

De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare har du också tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag som dina arbetsgivare har haft avtal med.

Tjänstepension

Eget sparande till pension

Du kan också på egen hand spara till din pension i bank eller via försäkringsbolag. Det är ett frivilligt och privat sparande.

Eget sparande till pension

Hur stor blir din pension?

Varje år du arbetar tjänar du in nya pengar till din pension. Lite förenklat kan man säga att ju mer du tjänar, desto högre blir din pension. För de allra flesta blir pensionen också högre ju senare man väljer att gå i pension. Löneutvecklingen i Sverige påverkar också, likaså hur det går för de premiepensionsfonder du valt.

Gör en prognos över hela din pension


Här på vår webbplats kan du göra en prognos över hela din framtida pension. Den tas fram i samarbete med minpension.se, som är ett samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.

I prognosen ingår både din allmänna pension och din tjänstepension, och i vissa fall även ditt eventuella privata sparande.

Gör en prognos (kräver inloggning på Dina pensionssidor)
Läs mer om prognosen

Vad får du i pension?
Gör en prognos
Var i livet är du nu?
Dina val påverkar din pension

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem