Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Pensionsgrundande inkomst

Den pensionsgrundande inkomsten kan bestå av flera typer av inkomster.

Din pensionsgrundande inkomst kan bestå av:

  • inkomst av anställning 

  • inkomst av näringsverksamhet, egenföretagare 

  • skattepliktiga inkomster från socialförsäkringen, som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning.

Som inkomst av annat arbete räknas den taxerade inkomsten av näringsverksamhet. 

För att din inkomst ska vara pensionsgrundande måste den uppgå till minst 42,3 procent av det prisbasbelopp som gäller för året. Inkomster som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp är inte pensionsgrundande för den allmänna pensionen. 

Skatteverket beslutar om pensionsgrundande inkomst

I samband med taxeringen beslutar Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om den pensionsgrundande inkomsten för aktuellt inkomstår. Efter taxeringen meddelar Skatteverket din pensionsgrundande inkomst till Pensionsmyndigheten. 

Sju procent av din inkomst

Den allmänna pensionsavgiften är 7 procent av din inkomst upp till intjänandetaket. När vi beräknar den pensionsgrundande inkomsten gör vi ett avdrag på den allmänna pensionsavgiften vilket innebär att den pensionsgrundande inkomsten normalt motsvarar 93 procent av den faktiska inkomsten.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem