Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Pensionsmodellen

Pensionsmodellen är ett verktyg som används för att göra finansiella, 25-90- åriga, simuleringar av pensionssystemet. Simuleringarna sker på makronivå. Det går alltså inte att använda Pensionsmodellen för att göra individuella pensionsprognoser. För detta hänvisar vi till pensionsprognosen och typfallsmodellen.

Nu finns en ny version av Pensionsmodellen. Den har anpassats för att simulera framtida förändringar av pensionsåldrar. Du kan nu även räkna på scenarier där pensionsåldersutredningens förslag slår igenom fullt ut, det vill säga att det införs en riktålder som ska följa den ökade medellivslängden. Avancerade användare kan köra modellen parallellt, det vill säga flera scenarier samtidigt.

Pensionsmodellen består av två delar –­ en demografidel som följer SCB:s befolkningsprognoser och en del som beräknar pensionssystemets utveckling. Du kan välja olika befolkningsscenarier, tillväxter, inflations- och avkastningsantaganden för att se hur dessa påverkar pensionssystemets finansiella ställning och pensionsnivåer.

Resultatet från beräkningarna beror på vilka antaganden och ingångsvärden du väljer. Du får sprida och modifiera verktyget, men inte använda det i kommersiellt syfte utan Pensionsmyndighetens tillstånd.

Observera att du laddar ner en komprimerad fil (zip) som måste packas upp innan du kan köra modellen. Du gör det genom att kopiera den nedladdade mappen (som ligger i zip-filen) till valfri mapp på din hårddisk.

Användarmanual för Pensionsmodellenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
User manual Englishlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Pensionsmodellen vers 1.5.5 (2016-06-28)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Storlek: 1,8 GB
Pensionsåldersförskjutninglänk till annan webbplats

Så använder du Pensionsmodellen


Verktyget består av ett flertal arbetsböcker i Excel och startas genom att starta "Main".
Systemkrav: Windows 7, 8 eller 10 och 32-bitars Excel 2010 eller senare.

Läs gärna den bifogade användarmanualen och kapitlet "Pensionssystemets framtid i tre scenarier" i Orange Rapport för exempel på tillämpningar av modellen.
Orange Rapport innehåller även en ordlista som beskriver olika pensionstermer.

För frågor om Pensionsmodellen, kontakta utvecklarna via e-postadressen pensionsmodellen@pensionsmyndigheten.se

Så läser du filerna


Materialet presenteras i excelformat och är packat i en zip-fil. Vill du veta mer om hur man laddar ner, packar upp och läser filerna?

Ladda ner dokument

Har du problem med att köra modellen?


Efter en Office-uppdatering från Microsoft i december 2014 har vissa användare fått problem med excelfiler som innehåller vba-kod. Om du efter nedladdning har problem att köra Pensionsmodellen är detta troligen orsaken.

Problemet uppträder direkt efter att du öppnar filen, då du får ett felmeddelande samtidigt som det så kallade kodfönstret öppnas.

Lösning på problemet är:

  1. Stäng Excel och andra Officeprogram
  2. Öppna utforskaren
  3. Välj hårddisk för ditt system (normalt C:)
  4. Sök efter filer *.exd
  5. Ta bort de .exd filer som hittas

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem