Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

17 feb 2016

Vem som helst kan bli lurad av oseriösa försäljare

Jag har sagt det förut och jag upprepar det igen - logga aldrig in med ditt mobila BankID på någon annans uppmaning. En pensionssparare kontaktade oss efter att ha fått ett fondbyte genomfört utan sitt godkännande, personen vill nu varna andra för hur lätt hänt det är att gå på försäljarens lurendrejeri.

Under de senaste veckorna har både vi på Pensionsmyndigheten och flera medier berättat om rådgivningsföretag som använt oseriösa metoder för att genomföra fondbyten på personers premiepensionskonton. De som drabbats har varken varit medveta om att någon annan fått tillgång till deras konton eller att ett fondbyte genomförts.

Ett bolag har nu polisanmälts av Pensionsmyndigheten för att de regelmässigt använt den här metoden. Vår IT-avdelning tittar just nu på hur vi kan öka säkerheten genom att införa ett extra signeringssteg för fondbyten. Du kommer då att behöva använda ditt mobila BankID en extra gång för att godkänna att fondbytet genomförs. Lite krångligare för den som vill byta fonder, men ett sätt att göra det svårare för den som vill lura dig.

För att känna igen metoderna de oseriösa bolagen använder kan det vara bra att veta hur de brukar gå till väga. Så här skriver personen som kontaktade oss om händelsen på sin egen Facebook-sida. 
Humor och en semla hjälper en bit på vägen, men det viktigaste är att informationen sprids och att ingen mer drabbas av de här fula tricken!


Tips på vad du kan göra om du misstänker att du drabbats 

 • Kontakta Pensionsmyndigheten

  Om du vill kan du även:

 • Lämna in en polisanmälan
 • Kontakta Hallå konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för vägledning och eventuell anmälan
Monicas signatur

Pensionsexpert

Senaste inläggen

 • 25 aug 2016
  Gästblogg: Vad kostar ditt tjänstepensionssparande?
  När du handlar i en livsmedelsaffär är du säkert van vid att kunna jämföra priset på en vara mot en annan med hjälp av ett jämförpris. Oavsett hur förpackningen ser ut, så framgår det vad varan kostar per kilo eller per liter. Visst skulle det vara bra om det fanns ett jämförpris även på pensionssparande? Nu gör det faktiskt det för kollektivavtalad tjänstepension.
 • 19 aug 2016
  "Om man säger till människor att de kommer behöva jobba längre så är det inte alla som ropar hurra"
  Under första veckan av juli hade Pensionsmyndigheten två välbesökta seminarier i Almedalen. Ett av dem tänkte jag sammanfatta här, nämligen ”Längre liv – längre arbetsliv, vad krävs för att komma dit?”. Vi filmade även seminariet så vill du se det hittar du en länk till klippet längst ned.
 • 11 aug 2016
  Gästblogg: Tycker du att pensioner är enkelt?
  Den vision som vi på Pensionsmyndigheten arbetar efter är ”Vi gör pensioner enklare – för att alla ska kunna leva i nuet” .  Som nyanställd på Pensionsmyndigheten tycker jag att visionen är bra och eftersträvansvärd. För visst vore det skönt om du som pensionssparare eller pensionär känner att det är enkelt att både spara till och ta ut din pension.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem