Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

17 feb 2016

Vem som helst kan bli lurad av oseriösa försäljare

Jag har sagt det förut och jag upprepar det igen - logga aldrig in med ditt mobila BankID på någon annans uppmaning. En pensionssparare kontaktade oss efter att ha fått ett fondbyte genomfört utan sitt godkännande, personen vill nu varna andra för hur lätt hänt det är att gå på försäljarens lurendrejeri.

Under de senaste veckorna har både vi på Pensionsmyndigheten och flera medier berättat om rådgivningsföretag som använt oseriösa metoder för att genomföra fondbyten på personers premiepensionskonton. De som drabbats har varken varit medveta om att någon annan fått tillgång till deras konton eller att ett fondbyte genomförts.

Ett bolag har nu polisanmälts av Pensionsmyndigheten för att de regelmässigt använt den här metoden. Vår IT-avdelning tittar just nu på hur vi kan öka säkerheten genom att införa ett extra signeringssteg för fondbyten. Du kommer då att behöva använda ditt mobila BankID en extra gång för att godkänna att fondbytet genomförs. Lite krångligare för den som vill byta fonder, men ett sätt att göra det svårare för den som vill lura dig.

För att känna igen metoderna de oseriösa bolagen använder kan det vara bra att veta hur de brukar gå till väga. Så här skriver personen som kontaktade oss om händelsen på sin egen Facebook-sida. 
Humor och en semla hjälper en bit på vägen, men det viktigaste är att informationen sprids och att ingen mer drabbas av de här fula tricken!


Tips på vad du kan göra om du misstänker att du drabbats 

 • Kontakta Pensionsmyndigheten

  Om du vill kan du även:

 • Lämna in en polisanmälan
 • Kontakta Hallå konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för vägledning och eventuell anmälan
Monicas signatur

Pensionsexpert

Senaste inläggen

 • 23 maj 2016
  Varför fortsätter så många att pensionsspara med dubbel skatt?
  För någon vecka sedan rapporterade bland annat Sveriges radiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om att närmare en halv miljon sparare under förra året fortsatte att sätta in pengar till privat pensionssparande. Detta trots att de numera tvingas betala dubbel skatt. Men tänk på att det inte gäller alla grupper.
 • 12 maj 2016
  Vad är en låg fondavgift?
  När du ska spara till pension så gäller det att välja fonder med låg avgift, men vad är egentligen en låg avgift? Och skiljer det sig mellan premiepensionen, tjänstepensionen och ett eget sparande? Det tänkte jag försöka reda ut.
 • 03 maj 2016
  Nu blir det billigare att ge bort pension
  Nu sänks avgiften för överföring av premiepension till maka, make eller registrerad partner, från åtta procent till sex procent. Det är bra tycker jag! Fler borde nu fundera över möjligheten att jämna ut pensionen, framförallt om det är stora inkomstskillnader i förhållandet.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem