Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
06 mar 2013

Pensionen mest jämställd i kommuner där lönerna är lägre

Sverigekartan över hur jämställd pensionen är visar att skillnaderna är som störst där lönerna är som högst. Genom att göra en prognos med verktyget Min Pension kan var och en se sin framtida totala pension, både allmän pension och tjänstepension samt eventuell privat pension, säger pensionsekonomen Kristina Kamp.

Kristina Kamp

Pensionsmyndigheten har tagit fram en Sverigekarta över skillnaderna mellan kvinnor och män när det gäller allmän pension, total inkomst över 65 år inklusive tjänstepension och privat pensionssparande samt barnårsrätt och studierätt.

— Pensionssystemet är i grunden könsneutralt. Däremot så avspeglar pensionen de skillnader i inkomst som finns under hela arbetslivet, och därför är det vanligt att kvinnor har lägre pension, säger Kristina Kamp, pensionsekonom.

Det finns dock delar i den allmänna pensionen som kan kompensera. Den som har lägst inkomst i ett hushåll, vilket oftast är kvinnor, får extra pensionsrätt i fyra år om man får barn.

— Ett tips som för alla kvinnor, och män också för den delen, att göra nu på internationella kvinnodagen den 8 mars är en prognos med verktyget Min Pension på vår webbplats, vissa banker och försäkringsbolag eller direkt på minpension.se. Förutom allmänna pensionen i det orange kuvertet finns här all tjänstepension samlat samt eventuellt privat pensionssparande, säger Kristina Kamp.

Direktlänk prognos: www.pensionsmyndighetet.se/prognos eller www.minpension.selänk till annan webbplats

Här är några råd från Kristina Kamp hur en kvinna kan höja sin pension och ett par kan jämna ut skillnaderna:

  • Försök höja din lön. Det mest självklara men svåraste sättet att höja sin pension.
  • Se till att du har tjänstepension. Fråga på jobbet om du är osäker på vad som gäller för dig.
  • Arbeta heltid. Några år med deltidsjobb spelar inte så stor roll, men många år betyder lägre pension.
  • Föra över premiepensionen. Gifta och registrerade partners kan föra över kommande premiepension från den tjänar mest till den som tjänar minst, vilket vanligtvis är kvinnan.

Läs statistiken kvinnors pension som andel av männensExcel 2007 (excel 2007, 788.8 kB)
Läs om barnårsrätt
Läs om att föra över premiepension:
Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 142.9 kB)

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem