Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
03 jul 2013

Stora olikheter i pensionsutfallen jämfört med lön

Det är stor skillnad för hur stor del av lönen olika individer får i pension. Bäst är att själv se hela pensionen. Det visar genomgången som Minpension.se gjort i samverkan Pensionsmyndigheten av 148 000 som gjort pensionsprognos under januari-mars.

Ole Settergren

Resultatet redovisades på seminariet "43, 50 eller 75 procent av lönen — vad blir det i pension, egentligen?" på onsdagen i Almedalen.

— Kompensationsgraderna skiljer sig åt ordentligt och det är inte är särskilt meningsfullt att hitta tumregler för hur stor del av lönen man får i pension. Bäst är att göra en egen pensionsprognos med hjälp av verktyget Minpension.se. Om man ändå ska väga sig på tumregler så blir den totala pensionen cirka  60—75 procent av slutlönen beroende på hur länge man jobbar, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

För att få 75 procent av slutlönen behöver  man jobba två tredjedelar av den ökade livslängden jämfört med tidigare generationer. Om pensionsåldern är 65 sjunker kompensationsgraden ner mot 60 procent.

— Vårt mål är att alla pensionssparare ska kunna basera sina ekonomiska beslut på fakta. Det finns de som bör sluta oroa sig för pensionen och de som lugnt kan fortsätta som de gjort hittills. Däremot finns det grupper med berättigad oro eller falsk trygghet där vissa kan och bör göra något åt sin framtida pension. Det gäller till exempel personer som saknar tjänstepension i sina anställningar och egenföretagare som inte avsatt pengar till tjänstepension, säger Ole Settergren.

Läs presentationenPDF (pdf, 4.3 MB)
Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 122.7 kB)
Se hela din pension på www.pensionsmyndigheten.se/prognoslänk till annan webbplats

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem