Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
28 okt 2013

Oktoberprognosen för inkomstpension och pensionsrelaterade förmåner

Pensionsmyndigheten lämnar i dag till regeringen oktoberprognosen över utvecklingen av inkomstpension och pensionsrelaterade förmåner för de närmaste fem åren.

Ole Settergren

— Jämfört med den prognos som lämnades i somras beräknas nu inkomstpensionerna få en högre uppräkning åren 2015—2017. Det beror bland annat på något mer positiva antaganden om lönesummans utveckling vilket bidrar till att höja balanstalet, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

Andra förändringar är att prognosen för antalet som väljer tidigt uttag av ålderspension har höjts och att utgiftsprognosen för garantipension och bostadstillägg har sänkts, bland annat på grund av de höjda inkomstpensionerna.

Prognos inkomst- och tilläggspensionen, i procent

 

2013*

2014*

2015

2016

2017

2018

Juliprognos +4,1 –2,7 +1,5 +4,8 +3,9  
Oktoberprognos +4,1 –2,7 +1,9 +5,2 +4,0 +1,3

Pensionsmyndigheten ska fem gånger om året göra en prognos till regeringen för hur bland annat inkomstpensionerna utvecklas de närmaste åren. Detta i samband med att vi lämnar anslagsbelastning och prognos inom vårt ansvarsområde för kommande fem budgetår. Prognosen för indexeringens utveckling ändras från prognos till prognos.

Omräkningen av inkomstpensionen, indexeringen, bestäms av balanstalet och inkomstindex. Inkomstindex, balansindex och prisbasbelopp fastställs av regeringen i augusti varje år. Nivån på premiepensionen beror på fondvärdet i december varje år.

— Hur det går med inkomstpensionen beror framför allt på hur många som jobbar och deras inkomster, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling.

— Det viktigaste för pensionerna i Sverige på sikt är att tillräckligt många arbetar och att inkomsterna ökar, inte hur börsen går. För den egna allmänna pensionen är det viktigast att jobba vitt, jobba länge och ha tjänstepension, inte hur premiepensionen utvecklas, säger Ole Settergren.

Läs anslagsprognosen med bilagor

Se omräkningen tilläggs- och inkomstpensionen sedan 2002

Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 181.1 kB)

Presskontakt

Annika Koponen

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem