Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 

Fondvalsguiden - stöd för ditt fondval

Att välja fonder i premiepensionen är ganska enkelt. Vi har tagit fram några verktyg som kan hjälpa dig att göra ett genomtänkt val som passar dig.

Du kan själv påverka din premiepension genom att placera dina pengar i fonder. Vilken fond som passar dig kan du med hjälp av våra verktyg komma fram till. En av våra verktyg är Fondvalsguiden som har tagits fram för att underlätta för dig som pensionssparar. Guiden hjälper dig att ta ställning till hur du vill förvalta din premiepension.

Vad påverkar ditt fondsparande?

Du kan också använda våra övriga verktyg för att se hur olika faktorer och variabler påverkar ditt fondsparande.

Risk är också möjlighet

För att få chans till en bra värdeutveckling måste du ta risk. Aktiefonder varierar mer i värde under spartiden än ett räntesparande med låg risk, men har ofta en högre värdeutveckling.

Kostnaden är viktig

Kostnaderna är en av de viktigaste faktorerna som avgör hur stor pension du får. Genom att välja en förvaltare med låga avgifter så ökar du dina chanser till en bra pension.

Spartiden har betydelse

En lång tid för sparande är nyckeln till en högre pension. Ju längre du arbetar desto högre pension får du. Ju längre tid du har på dig att spara, desto mer hinner pengarna växa.

Tänk hela pensionen

Jobba och betala skatt - då tjänar du in till din allmänna pension. De allra flesta har även tjänstepension från arbetsgivaren. Många klarar sig utmärkt på de två delarna av pensionen.

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem