Sök på Pensionsmyndigheten

Logga in på Dina pensionssidor
 
19 jun 2013

Bostadstillägget höjer många pensionärer över fattigdomsgränsen

För cirka 35 procent av pensionärerna ger de allmänna ersättningarna en inkomststandard under fattigdomsgränsen på 10 800 kronor per månad, visar en redovisning från Pensionsmyndigheten. Var fjärde garantipensionär har en så låg inkomstgrundad pension att de enbart får garantibeloppet. Grundskyddet i den allmänna pensionen, som bostadstillägget, bidrar till att höja många pensionärer ur fattigdom.

Ole Settergren

Pensionsmyndigheten har studerat hur den allmänna pensionen bidrar till pensionärernas hushållsekonomiska situation och undersökt i vilken mån den allmänna pensionen och dess förmåner förebygger fattigdom.

Läs redovisningenPowerpoint (powerpoint, 4.2 MB)

— Redovisningen är första steget i en större rapport om grundskyddet som kommer 2014. I Pensionsmyndighetens uppdrag ingår, förutom administration av allmänna pensionen och information om hela pensionen, att analysera regelverket och visa alternativ för regeringen, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling.

Den här redovisningen omfattar 800 000 personer, födda 1938 eller senare, som är minst 66 år gamla, har hundraprocentigt uttag av allmän pension och har bott minst 30 år som vuxen i Sverige.

— Cirka 35 procent av de undersökta pensionärerna har inkomster ur de allmänna ersättningarna som ger en inkomststandard på under 10 800 kronor i månaden, som är fattigdomsgränsen, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling.

45 procent av kvinnorna ligger under gränsen, 25 procent av männen. 60 procent av de ogifta pensionärerna ligger under gränsen, 20 procent av de gifta. 35 procent av de svenskfödda ligger under gränsen, 45 procent av de utlandsfödda.

Garantipensionen garanterar lägsta skälig levnadsnivå

I den allmänna pensionen finns ett grundskydd i form av garantipension, kopplad till ens livsinkomst, som garanterar en lägsta skälig levnadsnivå.

— Knappt en fjärdedel av alla garantipensionärer har en så pass låg inkomstgrundad pension att de enbart får garantibeloppet ur garantipensionen. De flesta som har garantipension får en högre inkomst än så, men har ändå en del av sin pension från garantipensionen, säger Ole Settergren.

För cirka 65 procent av garantipensionärerna ger de allmänna ersättningarna en inkomststandard under 10 800 kronor i månaden.

Bostadstillägget höjer många ur fattigdom

Många pensionärer som får låga ersättningar ur den allmänna pensionen höjer sin inkomststandard betydligt med hjälp av bostadstillägget, som är en behovsprövad förmån som jämte äldreförsörjningsstödet täcker upp när den allmänna pensionen inte räcker till.

— 45 procent av de som har bostadstillägg får en inkomststandard från de allmänna ersättningarna som ligger över fattigdomsgränsen på 10 800 kronor i månaden. 96 procent av de som har bostadstillägg hade haft en inkomststandard från de allmänna ersättningarna under 10 800 om de inte fått bostadstillägg, säger Ole Settergren.

Monica Petersson

Fyra grupper riskerar låg framtida pension:

  • Gifta kvinnor om man enbart ser till deras personliga inkomst
  • Ogifta pensionärer — både män och kvinnor — om man ser till inkomststandard
  • Sent inflyttade
  • De som saknar tjänstepension och andra inkomster i pensionen

— Det riskgrupperna behöver veta är hur de kan påverka sin pension. Bland annat genom att jobba heltid, se till att arbetsgivaren betalar in tjänstepension och att det lönar sig att jobba länge, även om du inte alltid får mer i pension, säger pensionsexperten Monica Petersson.

Bloggtips om Min Pension

Monicas pensionsblogg tipsar hon om vad man ska tänka på när man ska gå i pension. Bland annat att göra en prognos och se hela pensionen med hjälp av Min Pension, att inte ta inte ut all tjänstepension och privat sparande direkt och planera i tid, utgifter och inkomster.

Beräkningssnurra bostadstillägg
Läs pressmeddelandetPDF (pdf, 146.4 kB)
Läs redovisningenPowerpoint (powerpoint, 4.2 MB)

Presskontakt

Jimmya Larsson H

Jimmy Larsson Hagberg

Direkt
072-210 22 87

Växel
0771-771 771

jimmy.larsson.hagberg(at)
pensionsmyndigheten.se

Vi använder kakor

Vi använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av vår webbplats och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.

Mer om kakor och hur du tar bort dem