Ändra skatt på din pensionsutbetalning | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Ändra skatt på din pensionsutbetalning

Skatteverket fastställer underlaget som Pensionsmyndigheten har som grund för att göra skatteavdraget på din pension. På Mina sidor kan du själv anmäla om du vill ha ytterligare skatt dragen av din pension. 

Ändra ditt skatteavdrag

Om du vill ha ytterligare skatt dragen av din pension kan du anmäla det genom att logga in på Mina sidor med din e-legitimation. Vill du sänka skatteavdraget ansöker du om jämkning hos Skatteverket.

För att sänka ditt skatteavdrag krävs ett jämkningsbeslut

Om du vill sänka ditt skatteavdrag ansöker du om jämkning hos Skatteverket. Du måste skicka in en kopia på jämkningsbeslutet som du fått från Skatteverket till oss på Pensionsmyndigheten. Vi registrerar då detta avdrag.

Har du FA-skatt går det tyvärr inte att logga in med e-legitimation och göra en ändring av skatteavdraget. Du måste själv skicka in en begäran per e-post så registrerar vi den ändring som du vill göra. Du kan inte registrera en skattejämkning via Mina sidor hos oss, utan måste kontakta Skatteverket.

Mer information och ansök om jämkning hos Skatteverket

Skatteavdrag som är lägre än din tabellskatt

Om du själv registrerar ett skatteavdrag som är lägre än din tabellskatt kommer ändringen inte att verkställas. Du behöver därför se vad din skatt är. 

Information om skatt på din allmänna pension

Har du frågor om skatt?

Vanliga frågor om skatt

Tänk på det här om du begärt höjt avdrag

  • Din anmälan om att ändra ditt skatteavdrag finns kvar tills du väljer att ta bort den.
  • Ändringen kommer att träda i kraft från den månad som visas när du fyllt i din begäran.