Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Deltid minskar pensionen

Det är vanligt att gå ner i arbetstid när man får barn. Att gå ner i arbetstid under en begränsad period påverkar inte pensionen så mycket. Men arbetar du deltid under många år tjänar du in mindre till pensionen samtidigt som du kan få sämre löneutveckling och därmed lägre pension. Om ni kan dela mer så jämnar ni ut skillnaderna i era framtida pensioner.

Det går att kompensera varandra

Om ni inte kan eller vill dela på deltidsarbetet kan din make, maka eller registrerade partner föra över sin framtida premiepension till dig. Ni kan också komplettera med ett separat sparande som är skrivet på dig som enskild egendom, vilket gör att pengarna är dina även efter en eventuell skilsmässa.

Extra pengar under småbarnsåren

Det kan vara bra att känna till att den förälder som har lägst inkomst när barnen är små får extra pengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Det gäller även om du är ensamstående.

Eget sparande till pension

Att spara extra till pensionen kan vara bra för vissa, men det viktigaste för pensionen är att du jobbar, betalar skatt och har en tjänstepension. I vissa situationer kan det dock vara bra att ha ett eget långsiktigt sparande till pension. Det gäller till exempel om du saknar tjänstepension, driver eget företag eller jobbar deltid under längre perioder. Ett eget sparande kan också vara ett bra alternativ för er som inte är gifta eller registrerade partners och inte kan skriva ett sparande som enskild egendom.

Se fler tips på vad du kan göra för din pension under småbarnsåren.

Lättläst

Se hur mycket du får i pension

Det är enklare än du tror att ta reda på hur mycket du kommer få i pension. Gör en pensionsprognos och se vad du får per månad som pensionär. I prognosen kan du även testa och se hur föräldraledighet och deltid påverkar din framtida pension.

Minpension.se är en oberoende tjänst som drivs i samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.