Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Pension och föräldraledighet

Att vara föräldraledig är en fantastisk möjlighet att komma nära sina barn. När du tar ut föräldrapenning tjänar du även in till din pension, men beroende på hur länge du är hemma kan det påverka din framtida pension. Kvinnor tar ut merparten av föräldradagarna och kvinnor får också i genomsnitt 6 700 kronor mindre i pension per månad än män.

Att tänka på under föräldraledigheten:

  • Hela livets inkomster räknas när du tjänar in till din pension. Föräldrapenning är pensionsgrundande precis som lön. Den förälder som har lägst inkomst när barnen är små får extra pengar till sin allmänna pension under barnets första fyra år. Det gäller även om du är ensamstående. 
  • Om ni har möjlighet att dela på föräldraledigheten blir skillnaden mellan era framtida pensioner mindre. 
  • Att dela på VAB-dagarna gör att skillnaderna i pension minskar. Själva VAB-dagarna påverkar inte pensionen i någon större utsträckning, men statistik visar att mycket VAB påverkar löneutvecklingen som i sin tur påverkar pensionen. Det gäller både kvinnor och män. 
  • De allra flesta som arbetar har en tjänstepension via sin anställning. För att få en högre total pension är det viktigt att du har tjänstepension. Har du kollektivavtal får du automatiskt tjänstepension. Är du osäker på om du har tjänstepension, fråga din arbetsgivare. Kolla om din arbetsgivare betalar in tjänstepension till dig även när du är föräldraledig. 
  • Se fler tips på vad du kan göra för din pension under småbarnsåren.

Lättläst

Se hur mycket du får i pension

Det är enklare än du tror att ta reda på hur mycket du kommer få i pension. Gör en pensionsprognos och se vad du får per månad som pensionär. I prognosen kan du även testa och se hur föräldraledighet och deltid påverkar din framtida pension.

Minpension.se är en oberoende tjänst som drivs i samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.