Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Tänkvärda siffror

Hela livets inkomster räknas in när du tjänar in till din pension. Ett ojämställt arbetsliv och en ojämställd fördelning av föräldraledighet, VAB och deltid kan därför även påverka pensionen. Här har vi samlat en del tänkvärda siffror om skillnader i kvinnors och mäns pension och fördelning av ansvaret för att ta hand om barn. 

  • Kvinnor tar ut 74 % av föräldrapenningdagarna, medan män tar ut 26 %.
  • Kvinnor har i genomsnitt 6 700 kronor mindre i pension per månad än män. De största anledningarna till det är deltidsarbete och lägre löner.
  • Föräldrar i yrken som kräver högre utbildning delar mest lika på föräldrapenningdagarna, till exempel bibliotekarier och civilingenjörer.
  • Män i kvinnodominerade yrken tar ut fler föräldrapenningdagar än män i mansdominerade yrken.
  • Kvinnor tar i genomsnitt ut 2 av 3 VAB-dagar.
  • 30 % av alla kvinnor jobbar deltid, siffran för män är 11 %. 

Grafen visar den genomsnittliga inkomstutvecklingen för män och kvinnor före och efter första barnets födelse. Inkomstutvecklingen för kvinnor försämras efter första barnets födelse medan samma effekt inte syns bland män. Detta beror till stor del på deltidsarbete. 

Lättläst

Testa dina egna siffror

Det är enkelt att ta reda på hur mycket du kommer få i pension. Gör en pensionsprognos och se vad du får i månaden som pensionär. I prognosen kan du även testa och se hur föräldraledighet och deltid påverkar din framtida pension.

Minpension.se är en oberoende tjänst som drivs i samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.