Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Viktigt att tänka på

Hur mycket och hur länge du jobbar har betydelse för hur stor din pension blir. Därför kan föräldraledighet, VAB och deltid påverka din pension. Men det finns saker du kan göra för att påverka din framtida pension och för att jämna ut eventuella skillnader mellan din och din partners pension.

Överföring av premiepension

Du som är gift eller har en registrerad partner kan välja att föra över din framtida premiepension till din maka, make eller registrerade partner. Det är ett sätt att kompensera din partner om hen tar ut mer föräldraledighet, jobbar deltid, har låg inkomst eller ingen inkomst alls och därför riskerar att få en låg pension.

Behöver du återbetalningsskydd i din tjänstepension?

Fundera på om du behöver ha återbetalningsskydd i din tjänstepension. Återbetalningsskydd innebär att om du avlider så går pengarna till dina efterlevande (make/maka/registrerad partner, sambo eller barn). Det många inte känner till är att pensionen blir lägre, i vissa fall mycket lägre, om du väljer att ha detta skydd. Genom att ta bort återbetalningsskyddet ökar din egen tjänstepension. Det kan vara bra att ha återbetalningsskydd så länge barnen bor hemma och din partner skulle ha svårt att klara sig ekonomiskt om du går bort. Därefter kan du överväga att ta bort återbetalningsskyddet om din partner tjänar mer än dig. Vill du ta bort återbetalningsskyddet vänder du dig till det bolag som förvaltar din tjänstepension. 

Ekonomiskt skydd om du eller din partner dör

I den allmänna pensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten finns det olika former av ekonomiskt stöd som du kan få om en anhörig dör, dessa kallas för efterlevandepensioner. Om din partner dör kan du ha rätt till omställningspension eller änkepension och barnen kan ha rätt till barnpension. Efterlevandepension betalas ut automatiskt när dödsfallet registreras i folkbokföringsregistret.

Om du har tjänstepension har du oftast även en tjänstegrupplivförsäkring under den tid du är anställd. Om du dör går pengarna i de flesta fall automatiskt i första hand till make, maka, registrerad partner eller sambo och i andra hand till barn. Det är ett engångsbelopp som anhörig får vid dödsfall. Hör med den avlidnes arbetsgivare om du har frågor om tjänstegrupplivförsäkringen. 

Du behöver inte välja fonder om du inte vill

Många känner stress över att själva behöva välja fonder för sin premiepension och sin tjänstepension, då kan det vara bra att veta att du inte behöver välja fonder om du inte vill. Om du inte gör ett val placeras dina pengar automatiskt i ett förvalsalternativ.

Lättläst

Se hur mycket du får i pension

Det är enklare än du tror att ta reda på hur mycket du kommer få i pension. Gör en pensionsprognos och se vad du får per månad som pensionär. I prognosen kan du även testa och se hur föräldraledighet och deltid påverkar din framtida pension.

Minpension.se är en oberoende tjänst som drivs i samarbete mellan Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.