Det påverkar hur stor tjänstepensionen blir | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Det påverkar hur stor tjänstepensionen blir

Hur länge du har jobbat, lönen, var du jobbar och hur du har valt att placera din tjänstepension är faktorer som påverkar storleken på din tjänstepension. 

Tjänstepensionen påverkas av hur länge du arbetar, hur mycket som betalas in och hur värdet på pensionen utvecklas. Avgifterna har också stor betydelse eftersom höga avgifter urholkar ditt sparande. 

Att du arbetar och var du arbetar påverkar tjänstepensionen 

Tjänstepensionen består av ålderspension, efterlevandeskydd och sjukförsäkring. Hur stor din tjänstepension blir beror på vilket avtalsområde du tillhör. Har du jobbat inom olika branscher kan du få tjänstepension från flera utbetalare.

Studerar du eller är arbetslös har du ingen tjänstepension. Är du företagare eller saknar tjänstepension måste du själv se till att kompensera för att du inte får någon tjänstepension genom att ha eget sparande.

Mer om tjänstepensionens olika delar

Du som saknar tjänstepension

Välj sparform för tjänstepensionen

Beroende på vilken bransch du arbetar inom och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör kan du välja förvaltning av vissa delar för din tjänstepension. De två sparformerna du kan välja för tjänstepensionen är traditionell försäkring och fondförsäkring.

  • Har du inte gjort något val för din kollektivavtalade tjänstepension har du traditionell försäkring för tjänstepensionen. Det innebär att förvaltaren sköter din tjänstepension - här har du alltså inte möjlighet att påverka tjänstepensionens placeringar. 
  • Har du fondförsäkring kan du själv välja risknivå genom att välja olika fonder.

Mer om tjänstepensionsavtalen och sparformer för tjänstepensionen

Så mycket bör en arbetsgivare betala in till tjänstepensionen

Räkna ut vad din arbetsgivare bör betala in till din tjänstepension genom att ange din lön.

kr/mån

Betalas in till din tjänstepension

Cirka: 0 000 kr/mån

Vi har räknat på att 4,5 procent av lön upp till 40 250 kronor (2019) sätts av till din tjänstepension. På lönedelar över 40 250 kronor sätts 30 procent av.