Corona - hur påverkas pensionen | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Corona - hur påverkas pensionen

Här samlar vi aktuell information kring hur din pension och din kontakt med oss påverkas av covid-19, corona. Sidan uppdateras löpande.

Pensionsmyndigheten ser till att utbetalningar av din allmänna pension och övriga pensionsförmåner löper på som vanligt även om många medarbetare skulle bli sjuka eller behöva arbeta på distans. 

För dig som planerar att gå i pension inom en snar framtid

Bra att känna till innan du byter till traditionell försäkring för din premiepension

Just nu reagerar de finansiella marknaderna negativt på effekterna av covid-19, corona. För dig som planerar att ta ut din pension i närtid kan det vara bra att fundera lite extra över valet mellan att fortsätta placera din premiepension i fondförsäkring eller att byta till en så kallad traditionell försäkring.

Den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för består av inkomstpension, premiepension och garantipension. Inkomstpensionen (och tilläggspensionen för dig som är född före 1954) är den större delen av den allmänna pensionen. Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen där du själv kan välja att placera pengarna i olika fonder.

Fram till din pension är dina premiepensionspengar placerade i en fondförsäkring. När du går i pension kan du själv välja att ha kvar dina pengar i fondförsäkringen eller byta till en så kallad traditionell försäkring.

Väljer du att byta till traditionell försäkring övertar Pensionsmyndigheten förvaltningen av kapitalet och du får ett garanterat belopp utbetalat till dig varje månad så länge du lever. Den traditionella försäkringen har en mindre del exponerad mot aktiemarknaden, för närvarande 34 procent. Det innebär att 66 procent av den traditionella försäkringen för premiepensionen är placerad i räntefonder. När du en gång valt till traditionell försäkring kan du inte byta tillbaka till fondförsäkring.

Vid val av traditionell försäkring riskerar du att gå miste om eventuella framtida uppgångar på börsen 

Vid stora börsnedgångar sjunker värdet på aktiefonder. Om du går över till traditionell försäkring från fondförsäkring i nuläget minskar risken att drabbas av ytterligare fall på aktiemarknaden.  Samtidigt riskerar du att gå miste om eventuella framtida uppgångar på börsen. Det beror på att endast en mindre del av kapitalet i den traditionella försäkringen investeras i aktier.  

Om du inte är beroende av din premiepension när du ska gå i pension så går det att vänta med att ta ut den tills krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen. Det är alltså möjligt att endast ta ut inkomstpensionen. För att få rätt till bostadstillägg måste du dock ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepensionen. 

Ta stöd av Uttagsplaneraren på minpension.se för att se hur stor del premiepensionen är av din totala pension och om du kan klara dig en period utan premiepensionen.

Uttagsplaneraren

Räntefonder påverkas också

Är du orolig eller obekväm med att värdet i fonderna varierar så mycket som det gör just nu kan du dra ned risken i investeringarna genom att flytta pengar från fonder med aktieplaceringar till fonder med ränteplaceringar. Det innebär samtidigt att du inte har möjlighet att ta del av en eventuell framtida uppgång på börsen. Vid stora börsnedgångar påverkas också räntefonder negativt. Det beror på att det nu är begränsad likviditet på den nordiska företagsobligationsmarknaden, vilket medför en mycket osäker prisbild på räntefondernas värdepapper. 

Så påverkas pensionen av börsoron

Just nu reagerar de finansiella marknaderna negativt på effekterna av covid-19, corona. För dig som har långt kvar till pension kommer påverkan vara mindre. Pensionen kan påverkas mer för dig som snart ska ta ut din pension eller för dig som redan är pensionär.

Så påverkas pensionen av börsoron

Frågor och svar - börsoro

För tillfället reagerar de finansiella marknaderna negativt på effekterna av covid-19, corona. Här svarar vi på de vanligaste frågorna just nu.

Börsoro med anledning av coronaviruset - frågor och svar

Informationsmöten

Vi har ställt in alla informationsmöten en tid framöver och du kan för närvarande inte anmäla dig till våra informationsmöten.

Besök på servicekontor

På servicekontoren kan du träffa servicehandläggare som kan hjälpa dig i frågor som rör din pension. Planerar du att besöka ett servicekontor är det bra att först kontrollera vilka öppettider som gäller. Öppettiderna varierar och en del servicekontor kan stängas med kort varsel på grund av minskad bemanning. Om du har förkylningssymtom ska du stanna hemma och istället kontakta kundservice på telefon eller e-post för att få hjälp med ditt ärende.

Se aktuella öppettider och hitta ditt närmaste servicekontor

Så påverkar korttidspermittering din allmänna pension

Korttidspermittering innebär att du som anställd får mer än 90 procent av lönen upp till 44 000 kronor i månaden trots att du inte jobbar full tid.

Vid korttidspermittering minskas lönen olika beroende av vilken arbetsreducering som gäller för dig:   

  • Vid arbetsreducering om 20% minskas lönen med 4%
  • Vid arbetsreducering om 40% minskas lönen med 6%
  • Vid arbetsreducering om 60% minskas lönen med 7,5%.

Exempel

Du har en månadslön på 32 700 kronor per månad och får minskad arbetstid till 40 procent (dvs arbetsreducering med 60 procent). Du får då behålla 92,5 procent av din lön, det vill säga cirka 30 250 kronor per månad.

Under korttidspermitteringen tjänar man in pension på det totalbelopp som betalas ut i lön. Den förlorade inkomsten mellan 4-7,5 procent får man inte pension för.  Korttidspermitteringen är inte tänkt att gälla under lång tid, vilket innebär att påverkan på den allmänna pensionen blir väldigt liten. 

Tjänstepension

Har du frågor om din tjänstepension kan du höra av dig till ditt tjänstepensionsbolag. 

Om du blir arbetslös

Om du blir arbetslös och får a-kassa så är den pensionsgrundande precis som lön. Det innebär att även när du är arbetslös tjänar du in till din allmänna pension.

Eftersom du inte har någon arbetsgivare får du inte någon inbetalning till tjänstepension när du är arbetslös. Om du tidigare har haft en anställning där arbetsgivaren har betalat in pengar till din tjänstepension så finns den kvar.

Om du har en inkomstförsäkring som ger ersättning utöver den vanliga a-kassan så är de pengarna inte pensionsgrundande.

Vid arbetslöshet finns i vissa fall så kallade efterskydd som innebär att flera kollektivavtalade försäkringar fortsätter att gälla en viss tid efter att anställningen upphört. Vänd dig till ditt fackförbund eller ditt tjänstepensionsbolag för mer information. 

Störningar i postgången

Just nu är det störningar i postgången hos PostNord med anledning av corona. Det gäller både i Sverige och utomlands.

Pensionsmyndigheten tittar just nu på hur vi kan göra för att störningarna ska bli så små som möjligt för dig som har kontakt med oss. Om du skickar in handlingar med posten bör du se till att göra detta i god tid. För att undvika dröjsmål råder vi dig till att använda våra olika e-tjänster i så stor utsträckning som möjligt.

Information från PostNord