Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Du använder en gammal webbläsare

Vi rekommenderar att du uppdaterar den eller byter till en annan för att webbplatsen ska fungera bra.

Rekommenderade webbläsare

Corona - hur påverkas pensionen

Här samlar vi aktuell information kring hur din pension och din kontakt med oss påverkas av covid-19, corona. Sidan uppdateras löpande.

Pensionsmyndigheten ser till att utbetalningar av din allmänna pension och övriga pensionsförmåner löper på som vanligt även om många medarbetare skulle bli sjuka eller behöva arbeta på distans. 

För dig som planerar att gå i pension inom en snar framtid

Bra att känna till innan du byter till traditionell försäkring för din premiepension

De finansiella marknaderna påverkas av de effekter som följer av covid-19, corona. Börserna svänger både uppåt och nedåt. För dig som planerar att ta ut din pension i närtid kan det vara bra att fundera lite extra över valet mellan att fortsätta placera din premiepension i fondförsäkring eller att byta till en så kallad traditionell försäkring.

Den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för består av inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Inkomstpensionen (och tilläggspensionen för dig som är född före 1954) är den större delen av den allmänna pensionen. Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen där du själv kan välja att placera pengarna i olika fonder. Inkomstpensionstillägget är en ny förmån som betalas ut som ett tillägg till allmän pension från och med september 2021.

Fram till din pension är dina premiepensionspengar placerade i en fondförsäkring. När du går i pension kan du själv välja att ha kvar dina pengar i fondförsäkringen eller byta till en så kallad traditionell försäkring.

Väljer du att byta till traditionell försäkring övertar Pensionsmyndigheten förvaltningen av kapitalet och du får ett garanterat belopp utbetalat till dig varje månad så länge du lever. Den traditionella försäkringen har en mindre del exponerad mot aktiemarknaden, för närvarande 34 procent. Det innebär att 66 procent av den traditionella försäkringen för premiepensionen är placerad i räntefonder. När du en gång valt till traditionell försäkring kan du inte byta tillbaka till fondförsäkring.

Vid val av traditionell försäkring riskerar du att gå miste om eventuella framtida uppgångar på börsen 

Vid stora börsnedgångar sjunker värdet på aktiefonder. Om du går över till traditionell försäkring från fondförsäkring i nuläget minskar risken att drabbas av ytterligare fall på aktiemarknaden.  Samtidigt riskerar du att gå miste om eventuella framtida uppgångar på börsen. Det beror på att endast en mindre del av kapitalet i den traditionella försäkringen investeras i aktier.  

Om värdet på din premiepension har minskat och du inte är beroende av den när du ska gå i pension så går det att vänta med att ta ut den tills värdet på fonderna har ökat igen. Det är alltså möjligt att endast ta ut inkomstpensionen. För att få rätt till bostadstillägg måste du dock ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepensionen. 

Ta stöd av Uttagsplaneraren på minpension.se för att se hur stor del premiepensionen är av din totala pension och om du kan klara dig en period utan premiepensionen.

Uttagsplaneraren

Räntefonder påverkas också

Är du orolig eller obekväm med att värdet i fonderna varierar som det gör på grund av covid-19 kan du minska risken i investeringarna genom att flytta pengar från fonder med aktieplacering till fonder med ränteplacering. Fonder med ränteplaceringar tar en lägre risk och ska inte vara lika exponerade för börssvängningar. 

Det innebär samtidigt att du inte har möjlighet att ta del av en eventuell framtida uppgång på börsen. Vid stora börsnedgångar påverkas också räntefonder negativt. Det beror på att det nu är begränsad likviditet på den nordiska företagsobligationsmarknaden, vilket medför en mycket osäker prisbild på räntefondernas värdepapper. 

Så påverkas pensionen av börsoron

De finansiella marknaderna påverkas av de effekter som följer av covid-19, corona. Börserna svänger både uppåt och nedåt. För dig som har långt kvar till pension kommer påverkan vara mindre. Pensionen kan påverkas mer för dig som snart ska ta ut din pension eller för dig som redan är pensionär.

Så påverkas pensionen av börsoron

Här svarar vi på de vanligaste frågorna just nu kring börsoron.

Börsoro med anledning av coronaviruset - frågor och svar

Fondhandel inom premiepensionen

Vad innebär det med köpstoppad fond eller när den utgår? 

Köpstoppad fond – vad händer med min pensionsutbetalning?

Om du har en fondförsäkring i din premiepension säljs fondandelar av från ditt premiepensionskonto för att kunna betalas ut till dig varje månad.

Om du har en köpstoppad fond i din premiepension och försäljningen av någon anledning blir fördröjd påverkas inte din premiepensionsutbetalning, du kommer att få din pension precis som vanligt.

Vad innebär det att en fond är köpstoppad?

När en fond inte går att välja kan du sälja dina andelar i fonden, men inte öka ditt innehav i fonden genom att köpa nya andelar. Däremot kan en köpstoppad fond väljas av en sparare som redan har andelar i den.

Det innebär att en sparare som har innehav sedan tidigare kan välja fonden på nytt i sitt nya fondval. Däremot får inte fondens andel av den totala fondportföljen öka jämfört med det tidigare fondvalet, det skulle innebära ett köp i fonden som inte är möjligt för tillfället.

Exempel när en fond kan utgå eller "köpstoppas"

  • ett fondbolag vill slå ihop två likartade fonder och att en försvinner.
  • ett fondbolag helt avslutar en fond.
  • ett fondbolag inte vill ha kvar sin fond i premiepensionssystemet.
  • fonden lever inte upp till villkoren i det nya fondavtalet 2018 och därmed avregistreras.
  • en fond genomför en förändring, såsom sammanläggning eller andelsklassbyte som medför att de under en tid inte kan väljas.
  • fonden har gjort en förändring som Pensionsmyndigheten ännu inte hunnit bedöma gentemot villkoren i det nya fondavtalet.

Kan en fond vara stängd för handel?

Fonder är ibland stängda för handel av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om att fondbolaget inte tycker att en värdering av fondens innehav kan säkerställas. Fondbolag har enligt lag rätt att stänga handeln i vissa situationer.

Pensionsmyndighetens normala krav är annars att fonden ska vara tillgänglig för handel varje vardag.

Köpstopp kan även i vissa fall praktiskt innebära att fonden är stängd för handel. Det här gäller exempelvis vid ett andelsklassbyte eller en sammanläggning, då kommer fonden under en period vara stoppad för handel även om den i våra system ser ut att bara vara stoppad för köp. Anledningen är att vi kan ta emot din säljorder även om vi inte kan utföra den. Vi kommer alltid utföra den mottagna ordern så snart vi kan.

Fondbyte – så fungerar det

 

Arbetsrelaterade skador och dödsfall orsakat av coronavirus

Efterlevande till avliden som fått covid-19 genom sitt arbete med vård eller behandling av sjukdomen, eller vid omhändertagande av smittförande person, kan ha rätt till ekonomisk ersättning. Det gäller arbetsskador som inträffat 1 februari 2020 eller senare. De stöd som kan betalas ut är begravningshjälp och efterlevandelivränta.

Mer om ersättning vid arbetsrelaterat dödsfall

Så påverkar korttidspermittering din allmänna pension

Korttidspermittering innebär att du som anställd får mer än 90 procent av lönen upp till 44 000 kronor i månaden trots att du inte jobbar full tid.

Vid korttidspermittering minskas lönen olika beroende av vilken arbetsreducering som gäller för dig:   

  • Vid arbetsreducering om 20% minskas lönen med 4%
  • Vid arbetsreducering om 40% minskas lönen med 6%
  • Vid arbetsreducering om 60% minskas lönen med 7,5%.

Exempel

Du har en månadslön på 32 700 kronor per månad och får minskad arbetstid till 40 procent (dvs arbetsreducering med 60 procent). Du får då behålla 92,5 procent av din lön, det vill säga cirka 30 250 kronor per månad.

Under korttidspermitteringen tjänar man in pension på det totalbelopp som betalas ut i lön. Den förlorade inkomsten mellan 4-7,5 procent får man inte pension för.  Korttidspermitteringen är inte tänkt att gälla under lång tid, vilket innebär att påverkan på den allmänna pensionen blir väldigt liten. 

Tjänstepension

Har du frågor om din tjänstepension kan du höra av dig till ditt tjänstepensionsbolag. 

Om du blir arbetslös

Om du blir arbetslös och får a-kassa så är den pensionsgrundande precis som lön. Det innebär att även när du är arbetslös tjänar du in till din allmänna pension. 

Eftersom du inte har någon arbetsgivare får du inte någon inbetalning till tjänstepension när du är arbetslös. Om du tidigare har haft en anställning där arbetsgivaren har betalat in pengar till din tjänstepension så finns den kvar.

Om du har en inkomstförsäkring som ger ersättning utöver den vanliga a-kassan så är de pengarna inte pensionsgrundande.

Vid arbetslöshet finns i vissa fall så kallade efterskydd som innebär att flera kollektivavtalade försäkringar fortsätter att gälla en viss tid efter att anställningen upphört. Vänd dig till ditt fackförbund eller ditt tjänstepensionsbolag för mer information. 

Efterlevandeguiden.se – information för dig som förlorat någon närstående

Det är aldrig lätt när en anhörig går bort och det kan var svårt att veta hur man ska gå tillväga för att ordna med allt det praktiska. Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan som hjälper dig med information steg för steg. Anhöriga kan med anledning av corona har en mycket svår situation och därför har vi samlat aktuell information om vad som gäller för till exempel besök på äldreboenden och anpassningar av begravningsceremonier.

Efterlevandeguiden om avsked och begravningar i coronatider

Informationsmöten

Vi har ställt in alla våra fysiska informationsmöten en tid framöver. Du kan istället delta på ett digitalt möte om pension.

Informationsmöten om pension

Störningar i postgången

Det kan vara störningar i postgången hos PostNord med anledning av corona. Det gäller framför allt utomlands. Om du skickar in handlingar med posten bör du se till att göra detta i god tid. För att undvika dröjsmål råder vi dig till att använda våra olika e-tjänster i så stor utsträckning som möjligt.

Information från PostNord 

Besök på servicekontor

På servicekontoren kan du träffa servicehandläggare som kan hjälpa dig i frågor som rör din pension. Planerar du att besöka ett servicekontor är det bra att först kontrollera vilka öppettider som gäller. Öppettiderna varierar och en del servicekontor kan stängas med kort varsel på grund av minskad bemanning. Om du har förkylningssymtom ska du stanna hemma och istället kontakta kundservice på telefon eller e-post för att få hjälp med ditt ärende.

Se aktuella öppettider och hitta ditt närmaste servicekontor

Coronavirus affects opening hours at some service offices

Due to the coronavirus, the opening hours at the service offices vary. The service offices are staying open, but some of them will need to close at short notice due to reductions in staff caused by the coronavirus. If you are planning to visit a service office, it is good if you first check the applicable opening hours. Current opening hours are shown here on the web. If one service office is closed, you can visit another one nearby.

You are welcome to visit our service offices if you are healthy. If you have the slightest symptom of cold, you must stay home and contact customer service instead.

Current opening hours and the location of your nearest service office are found here

ویروس کرونا روی ساعات کاری بعضی دفاتر خدماتی (Servicekontor) تأثیر می گذارد

فيروس كورونا يؤثر على ساعات العمل في بضعة مكاتب الخدمة

Faayraska karoona wuxuu raad ku yeeshay wakhtiyada ay furanyihiin qaar ka mid ah xafiisyadayada adeega

Iyadoo ay sabab u tahay faayraska karoona waxaa badalmay wakhtiyada furitaanka ee xafiisyada adeega. Xafiisyada adeega way furnaan doonaan laakiin qaar ka mid ah xafiisyada adeega waxay u baahanyihiin inay ku xirmaan wakhti kooban iyadoo ay sabab u tahay shaqaale yaraan ay sababtay faayraska karoona. Haddii aad qorshaynayso inaad booqato xafiis adeeg waxaa fiican inaad marka hore iska hubiso wakhtiyada shaqada ee saxda ah. Wakhtiyada furitaanka ee cusub waxaa laga arkayaa boggan intarnatka. Haddii xafiis adeeg xiranyahay waxaad booqan kartaa xafiis adeeg kale oo u dhow.

Waxaa lagugu soo dhawaynayaa xafiis adeeg haddii aad caafimaad qabto. Haddii aad leedahay waxa ugu yar ee calaamado hargab ah waa inaad joogto guriga oo ku badalataa inaad la xiriirto adeega macaamiisha.

Haddii aad leedahay waxa ugu yar ee calaamado hargab ah, joog guriga

Eeg wakhtiyada furitaanka ee cusub oo h el xafiiska adeega ee kuugu dhow 

Krisinformation från andra myndigheter

Samlad information från myndigheter och andra aktörer om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller.

Information från Krisinformation.se:

krisinformation.se

Information från Folkhälsomyndigheten:

folkhalsomyndigheten.se

Glöm inte att hålla avstånd till varandra - 2 meter eller 6 orange kuvert.