Allmän pension
Den allmänna pensionen som Pensionsmyndigheten ansvarar för består av inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension.
Inkomstpension
Inkomstpensionen (och tilläggspensionen för dig som är född före 1954) är den större delen av den allmänna pensionen. Inkomst- och tilläggspension påverkas normalt inte alls av rörelser på börsen utan räknas om med den genomsnittliga löneförändringen i Sverige vid varje årsskifte.
Den genomsnittliga löneförändringen 2020 förväntas stiga betydligt mer än vad som tidigare prognostiserats. Det innebär att inkomstpensionen förväntas öka år 2021. Effekten av covid-19 på den genomsnittliga löneförändringen har delvis förskjutits från innevarande år till 2021, vilket innebär att inkomstpensionen sannolikt kommer att minska 2022. Om Sveriges ekonomi påverkas negativt under en längre tid kan balanseringen, den så kallade bromsen, i pensionssystemet slå till. Det minskar i så fall uppräkningen av inkomst- och tilläggspensionen. Detta skulle tidigast kunna ske vid årsskiftet 2021/2022. Vid årsskiftet 2019/2020 var överskottet i systemet stort, åtta procent eller 758 miljarder kronor. Det krävs en kraftig försämring av systemets ekonomiska ställning för att balanseringen, eller bromsen, ska minska omräkningen av inkomstpensionen.
Inkomstpensionstillägg
Inkomstpensionstillägget är en ny förmån som betalas ut som ett tillägg till allmän pension från och med september 2021. Storleken på din inkomstgrundade pension avgör vilket belopp du har rätt till. Den inkomstgrundade pensionen påverkas normalt inte alls av rörelser på börsen utan räknas om med den genomsnittliga löneförändringen i Sverige vid varje årsskifte. Med inkomstgrundad pension menas här inkomstpension och tilläggspension.
Din premiepension påverkar inte inkomstpensionstillägget. Men inkomstpensionen som används i uträkningen för inkomstpensionstillägget inkluderar ett värde motsvarande premiepensionen. Värdet tar inte hänsyn till värdeutvecklingen på de fonder du tidigare placerat din premiepension i.
Premiepension
Premiepensionen är den mindre delen av den allmänna pensionen där du själv kan välja att placera pengarna i olika fonder. Den här delen av pensionen påverkas direkt av utvecklingen på de finansiella marknaderna. Även premiepensionen justeras endast en gång om året, i december.
Som pensionär kan du ha din premiepension placerad i en fondförsäkring eller i en traditionell försäkring. Om du har en fondförsäkring och inte har gjort något val så är den placerad i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.
Vid 56 års ålder får du gradvis större del räntor i portföljen. Även efter pensionering fortsätter AP7 Såfa att trappa ner innehavet i aktier, vid 75 års ålder är AP7 Såfa nere på 33 procent aktier och 67 procent räntor. Du påverkas alltså inte fullt ut om börsen svänger nedåt. Om du har en traditionell försäkring för din premiepension så har den en mindre del exponerad, för närvarande 34 procent mot aktiemarknaden.
Om du som pensionär har en fondförsäkring för din premiepension så säljs inte hela fondförsäkringen av när du går i pension. Pensionsmyndigheten påbörjar endast en del av försäljningen för att kunna betala ut din premiepension varje månad. Resterande pengar ligger kvar i de fonder du valt. En tillfällig nergång på börsen har därför ingen stor påverkan på din premiepension.
Garantipension
Garantipensionen, som du som har låg allmän pension får, påverkas inte av de ekonomiska svängningarna eftersom den räknas om med prisutvecklingen varje år.
Du som får bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd påverkas inte heller i stor grad av minskningar i allmän och tjänstepension.
Fördelning mellan aktiefond och räntefond för olika åldersgrupper i AP7 Såfa