helapensionen | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen

Ursäkta att vi stör ...

... men visste du att om du jobbar, betalar skatt och har tjänstepension så har du gjort det viktigaste för din pension?

Logga in och se hela din pension

När du loggar in kan du se hela din pension - din allmänna pension, din tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande. Tidigare år har du bara fått en prognos för din allmänna pension i det orange kuvertet, men nu har vi samlat hela din pension på Pensionsmyndighetens webb istället.

Vilka är Riskgruppen?

Riskgruppen är en punkgrupp som släppte sin första singel hösten 1996. Efter att bandet haft ett längre uppehåll är de nu tillbaka med hiten ”Ursäkta att vi stör” – en störig punklåt om att man ska logga in och kolla sin pension. Bandet består av Maja, Håkan, Selle, Helene och Dudde.

Ursäkta att vi stör ...
men det här är viktigt och berör ...

Är du egen företagare? Saknar du tjänstepension? Jobbar du deltid? Då kan du riskera att få en lägre pension. Logga in och se hur det ser ut för dig. Det har medlemmarna i Riskgruppen redan gjort. De vill fortsatt tillhöra Riskgruppen, bara inte när det gäller sin pension. 

Maja - bloggare och egen företagare

Maja är sångerska i Riskgruppen och driver en livsstilsblogg och skriver om musik. Pensionen känns långt borta. Hon vet inte vad som är viktigt att redan nu tänka på så att hon kan fortsätta sjunga och blogga utan att riskera en lägre pension. 

Vad kan Maja göra?

Maja som driver enskild firma behöver ha ett överskott som hon skattar för så att hon tjänar in till sin allmänna pension. Hon borde även ha ett eget sparande till pensionen som ersätter den uteblivna tjänstepensionen som många anställda har. Som egen företagare har Maja rätt att göra avdrag för sitt pensionssparande.

Enskild firma och pension 

Håkan - konsult utan tjänstepension

Håkan spelar synth i bandet. Han jobbar också som IT-konsult men saknar tjänstepension genom sitt jobb. Det var först när han loggade in på pensionsmyndigheten.se som han förstod hur mycket det kan påverka hans framtida pension.

Vad kan Håkan göra?

När Håkan fick sitt jobb tänkte han inte på att fråga sin arbetsgivare om tjänstepension. Om hans arbetsplats hade haft kollektivavtal hade han kunnat vara säker på att han får tjänstpension. Att inte ha tjänstepension innebär att han förlorar 30 procent eller mer av sin framtida pension. 

Håkan har nu bestämt sig för att prata med sin arbetsgivare om han kan få tjänstepension eller högre lön så att han kan spara själv. Om inte det går funderar han på att byta jobb så småningom.

Vad är tjänstepension?

Selle - föräldraledig 

Selle har fem barn och har varit föräldraledig i längre perioder i sitt liv, kombinerat med tillfälliga jobb. Han spelar även gitarr i Riskgruppen. För att Selles föräldraledighet och deltidsarbete inte ska påverka pensionen för mycket behöver han tänka på några saker. 

Vad kan Selle göra?

Under tiden Selle har varit föräldraledig har han tjänat in till sin allmänna pension. Han har också fått extra pengar insatta till sin pension under barnens fyra första år. Även om han tjänat in pension under den här tiden så kommer det att påverka hans slutliga pension eftersom han har varit hemma ganska mycket.  

Selle behöver jobba lite mer så snart han kan och han bör försöka se till att han får tjänstepension av sin arbetsgivare. Det är också bra om han kan dela på föräldraledighet och deltid med sin partner. Då jämnas pensionsskillnaderna dem emellan ut. 

Småbarn och pension

Helene - förskollärare på deltid

Helene arbetar deltid som förskollärare sedan många år. Hon är också en hängiven trummis i Riskgruppen. Att arbeta deltid ger lägre pension. Men det finns saker Helene kan göra för att pensionen inte ska påverkas för mycket. 

Vad kan Helene göra?

Helene har valt att jobba deltid för att hinna med bandet. Hon har även tidigare arbetat deltid inom kommunen. Helene vet att pensionen blir lägre när hon inte jobbar heltid, därför har hon sedan några år tillbaka ett eget sparande till pensionen. Hon har också hört talas om att hennes partner kan föra över sin premiepension till henne för att på så sätt jämna ut skillnaden mellan deras framtida pensioner. Det tänker hon ta upp med sin partner ikväll, efter giget med Riskgruppen.

Överföring av premiepension  

Dudde - elektriker och egen företagare

Dudde är precis som Maja egen företagare. Han är Riskgruppens basist. Redan i unga år startade han sitt aktiebolag och sedan har det rullat på. Han har kunnat ta ut en bra lön och på så sätt tjänat in till sin allmänna pension. Men att han också borde pensionsspara privat hade han ingen koll på. 

Vad kan Dudde göra?

Att Dudde är sin egen arbetsgivare innebär att han måste spara till sin tjänstepension själv. Han behöver spara 4,5 procent eller mer av lönen för att kompensera för den saknade tjänstepensionen. Precis som Maja kan Dudde dra av för privat pensionssparande i deklarationen.  

Aktiebolag och pension

Vilka är Riskgruppen egentligen?

Riskgruppen är en fiktiv punkgrupp, karaktärerna påhittade och filmen om deras karriär är en mockumentär. Att de som driver eget företag, saknar tjänstepension eller jobbar deltid långa perioder riskerar att få lägre pension om de inte har ett eget sparande till pension är dock helt och hållet sant.

Var i livet befinner du dig? 

Hemma med småbarn, startat eget företag eller tänker du arbeta utomlands? 

Vi har samlat de bästa tipsen för olika situationer i livet där din pension kan påverkas och vad du kan göra åt det.