Blogg: Är du en person i riskgruppen för att få låg pension? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Är du en person i riskgruppen för att få låg pension?

| blogg

Innan midsommar tog vi på Pensionsmyndigheten fram siffror på hur det ser ut ekonomiskt för dagens pensionärer. Jag deltog därför i ett presseminarium och pratade om de grupper som riskerar låg pension. Efteråt blev jag intervjuad av Ekot, P4 Sörmland, SR - Radio Romano och TV4 Ekonomi.

Det jag försökte få fram var vilka riskgrupper som finns och att vi på Pensionsmyndigheten under hösten kommer att försöka nå dessa grupper med information om vad som påverkar pensionen, och vad man kan göra för att inte få en låg pension i framtiden. Jag kommer självklart även att blogga om detta. 

Vilka är då riskgrupperna och varför?


Kvinnor

Många kvinnor riskerar att få låg pension för att de i större utsträckning än män jobbar deltid under långa perioder av sitt liv och dessutom, generellt sett, tjänar mindre än män. De får då en låg pension, eftersom hela livets inkomster påverkar pensionen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg i ämnet - "Kvinnor och pension".

Sent invandrade till Sverige

Om man inte hunnit bo och arbeta så många år i Sverige innan man går i pension hinner man inte tjäna in så mycket. I många fall har man inte heller med sig någon intjänad pension från det land man kommer.

Egenföretagare

Om man tar ut låg eller ingen lön tjänar man inte heller in till sin allmänna pension. Många återinvesterar i sitt företag istället och de har dessutom ingen tjänstepension och sparar i många fall inte själva till sin pension.

Fortsättning följer...
Nästa vecka finns jag på plats i Almedalen, jag kommer att skriva några rader och berätta vad som händer där. På återseende alltså.