Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Är du en person i riskgruppen för att få låg pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Innan midsommar tog vi på Pensionsmyndigheten fram siffror på hur det ser ut ekonomiskt för dagens pensionärer. Jag deltog därför i ett presseminarium och pratade om vilka grupper som riskerar att få en låg pension och varför. 

Egenföretagare riskerar ofta att få en låg pension eftersom de  t ex inte har tjänstepension som den som är anställd.

Det jag pratade om var vilka riskgrupper som finns och att vi på Pensionsmyndigheten under hösten kommer att försöka nå dessa grupper med information om vad som påverkar pensionen, och vad man kan göra för att påverka sin framtida pension. Jag kommer att blogga mer om det framåt. Men här är de grupper vi kommer att ta fram särskild information till. 

Vilka är grupperna som riskerar att få låg pension?


Kvinnor som jobbar deltid länge

Många kvinnor riskerar att få låg pension för att de i större utsträckning än män jobbar deltid under långa perioder av sitt liv och dessutom, generellt sett, tjänar mindre än män. De får då en låg pension, eftersom hela livets inkomster påverkar pensionen. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg i ämnet.

Blogg: Kvinnor och pension.

Sent invandrade till Sverige

Om man inte hunnit bo och arbeta så många år i Sverige innan man går i pension hinner man inte tjäna in så mycket. I många fall har man inte heller med sig någon intjänad pension från det land man kommer.

Egenföretagare

Om man tar ut låg eller ingen lön tjänar man inte heller in till sin allmänna pension. Många återinvesterar i sitt företag istället och de har dessutom ingen tjänstepension och sparar i många fall inte själva till sin pension.

Fortsättning följer...

Nästa vecka finns jag på plats i Almedalen, jag kommer att skriva några rader och berätta vad som händer där. På återseende alltså.