Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Avgifter, avgifter och åter avgifter

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I Sverige har ungefär 700 000 personer lämnat över ansvaret för sin premiepension till förvaltningsföretag. Tidigare räckte det att lämna ifrån sig sin personliga pin-kod för att dessa företag skulle kunna flytta runt dina pengar i olika fonder. Från den 20 februari i år krävs e-legitimation för att kunna byta premiepensionsfonder över nätet. Detta verkar inte hindra förvaltningsföretagen.

De beställer blanketter - för kundens räkning – kunden förväntas skriva under blanketten, utan att några fonder ännu har fyllts i, och sedan skicka den till förvaltningsbolaget. Det är ungefär som att skriva under ett banklån utan att veta vilken ränta du ska betala.  

Har du själv blivit uppringd?

En kollega till mig har skrivit en rapport om dessa företag. Det handlar alltså om vinstdrivande företag som mot en avgift, och ibland ”gratis” erbjuder sig att placera dina premiepensionsfonder. Rapporten är ganska nedslående. Jag tänkte sammanfatta den här.

Under 2013 fick vi på Pensionsmyndigheten många frågor och klagomål till vår kundtjänst som handlade om förvaltningstjänster. Du kanske själv har blivit uppringd av en telefonförsäljare som vill placera din premiepension? Många personer har påtvingats avtal utan att ha varit medvetna om att någon affär har gjorts upp. Från och med den 1 juli, på tisdag nästa vecka, måste företag som säljer förvaltning av premiepension över telefon få en skriftlig bekräftelse från kunden att den verkligen vill köpa tjänsten.

Höga avgifter

Förvaltningsföretagen förvaltar cirka sjuttio miljarder kronor åt cirka 700 000 premiepensionssparare. Det är alltså 700 000 människor i Sverige som har anlitat ett sådant företag.  

Det är en lönsam bransch där fem av nitton förvaltningsföretag tar en fast årlig avgift förutom löpande fondavgifter. Dyrast för en sparare är Prognosia. En person hade i genomsnitt 92 000 kronor på sitt premiepensionskonto år 2013. Om man utgår från den summan får Prognosias kunder betala över 1 500 kronor för ett års förvaltning. Det är nästan 1 300 procent (!) mer än den sparare som har förvalsfonden, AP7 Såfa. Dom får istället betala 110 kronor för ett år. Kostnaden på 1 500 kronor är också nästan fem gånger högre än vad den genomsnittlige spararen betalar.

Pengarna som finns i Premiepensionen sparas i genomsnitt under 33 års tid. Tänk dig att du får dina pengar placerade i den dyraste förvaltningsföretagsfonden Life Emerging Market Bonds (marknadsförd av Keynes & Partners) under alla dessa 33 år. Med en så hög avgift kommer 31 procent av din premiepension att försvinna i avgifter. Jag får ofta höra:

– ”Jamen du får ju betala för att kunna få en högre avkastning”. Men enligt forskning finns det inget samband mellan hög avgift och hög avkastning.    

Två olika sätt att ta ut avgifter

Förvaltningsföretagen använder två olika sätt att ta ut avgifter. Den ena är
fond-i-fond där man dels får betala en hög grundavgift för fonden och dels de underliggande fondernas avgifter. Den andra är prestationsbaserad avgift och innebär att avgiften varierar beroende på fondens resultat. Jag menar att det, med dessa sätt att ta ut avgifter, blir omöjligt för dig som kund att veta vad du faktiskt betalar i slutänden.

Det är dessutom svårt att utvärdera fondens avkastning eftersom endast 17 av de 65 fonder, som förvaltningsföretagen förvaltar, har en historik längre än tre år på Pensionsmyndighetens fondtorg. Fonder med kort historik är svåra att utvärdera. Morningstar, ett företag som betygsätter fonder, kräver att en fond varit igång i minst tre år för att den ska kunna bli betygsatt. Faktum är att det i vissa fall flyttas pengar från en fond till en nystartad fond innan fonden blir så gammal att den får betyg.

Finns det någon lösning?​

En lösning på problemet är att ändra Pensionsmyndighetens rabattmodell så att det blir omöjligt att ta ut hur höga avgifter som helst. Det är något vi jobbar med här på Pensionsmyndigheten. Jag tror att det är det absolut bästa för kunden.

Tips för ett bättre premiepensionssparande

  • Om du inte vill välja kan du gå tillbaka till förvalet AP7 Såfa, den har haft bra utveckling, men viktigast av allt har den låga avgifter.
  • Använd fondvalsguiden på vår hemsida, den hjälper dig att välja ut fonder som passar dig