Sanningen är den att det är främst om du har haft höga inkomster över 27 750 kronor per månad (2014) och sedan får sjukersättning som pensionen påverkas negativt.
Sedan har det också betydelse när du får en sjukersättning, har du den i många år, säg i 20 år, så får du en lägre pension. Det beror på att sjukersättningen räknas upp med prisernas utveckling och en lön stiger ofta mer än så.
Det inte många känner till är däremot att om du har sjukersättning några år innan pension och har en lön under 27 750 kronor per månad så förlorar du i stort sett ingenting i allmän pension.
När det gäller tjänstepensionen så blir du ofta kompenserad fullt ut om du blir beviljad sjukersättning från Försäkringskassan (försäkringar i tjänstepensionen gör att premier betalas in trots att du är sjuk).
Hur räknar man då?
Om du har sjukersättning så beräknas den, förenklat förklarat, efter ett genomsnitt av dina inkomster för ett urval år innan du blev sjuk. Man beräknar med hjälp av detta det som kallas för antagandeinkomst hos Försäkringskassan.
Antagandeinkomsten är det du borde ha haft i inkomst om du hade fortsatt att arbeta. Antagandeinkomsten ändras år för år och följer priserna utveckling, som jag skrev ovan. Det finns däremot ett tak för antagandeinkomsten, den kan aldrig bli större än 7,5 prisbasbelopp (333 000 kronor år 2014).
Pensionsgrundande belopp
När man har fastställt en persons antagandeinkomst så räknar man från den ut den inkomstrelaterade sjukersättningen som är 64 procent av antagandeinkomsten. Det är alltså detta du får i sjukersättning från Försäkringskassan.
Utifrån detta kan man lätt förledas att tro att det endast är den inkomsten som är pensionsgrundande, men utöver detta får man även det som kallas för pensionsgrundande belopp.
Det pensionsgrundande beloppet är helt enkelt mellanskillnaden mellan den inkomstrelaterade sjukersättningen och antagandeinkomsten med hänsyn till avdrag för ålderspensionsavgiften som är 7 procent.
Nu blev det mycket detaljer, men häng med på min slutkläm.
Den som inte haft hög inkomst påverkas mindre
I praktiken innebär detta att om du har hel sjukersättning får du pensionsrätt för 93 procent av din antagandeinkomst, den inkomst som Försäkringskassan beräknat att du troligen skulle ha haft om du hade arbetat. En person som arbetar och har lön får också pensionsrätt för 93 procent av sin inkomst.
Så länge du inte skulle ha haft en lön högre än 7,5 prisbasbelopp (27 750 kronor per månad år 2014) och inte har sjukersättning under väldigt många år så får du alltså inte en lägre pension på grund av att du har hel sjukersättning. Du får i stort sett lika mycket i pensionsrätt som om du hade arbetat.