Blogg: Bra att tänka på när du jobbar, bor eller flyttar utomlands | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Bra att tänka på när du jobbar, bor eller flyttar utomlands

| blogg

Jag får ganska många frågor om vad man bör tänka på, när det gäller pensionen, om man jobbar utomlands under några år. Eller om man bor eller flyttar utomlands och har rätt till pension från Sverige.

Om du reser utomlands för att jobba

Om du jobbar utomlands och inte betalar skatt i Sverige tjänar du inte in till någon pension här. Ta därför reda på vad som gäller i det land där du ska jobba. Jag har träffat flera unga människor som tyvärr inte alls har tänkt på pensionen och blivit kvar i det land de reste till i många fler år än vad de hade tänkt från början. Finns det då ingen rätt till pension i det landet kan det slå ganska hårt på pensionen i slutänden.

Acceptera absolut inte så kallad svart lön eller andra oseriösa anställningsvillkor. Det är olagligt och du tjänar inte in några pengar till din pension.

Om du bosätter dig utomlands som pensionär

Om du bor utomlands och har pension från Sverige måste du varje år skicka in ett godkänt levnadsintyg till oss på Pensionsmyndigheten. Detta är vårt enda sätt att veta att du fortfarande lever och kan då fortsätta betala ut pensionen till dig.

Om du bor inom EU/EES kan du ha rätt till garantipension om du har en låg intjänad inkomst- och premiepension. Bor du däremot utanför EU/EES har du inte rätt till garantipension. Har du andra typer av pension kan de också påverkas.

Se till att meddela Skatteverket i Sverige om du byter adress, då får även vi på Pensionsmyndigheten och andra pensionsutbetalare information om din adressändring. Även dödsfall utomlands måste anmälas till Skatteverket i Sverige.

Det kan också vara bra att ta reda på vilka skatteregler som gäller i just din situation och just det land du ska flytta till. Börja med att läsa den information som finns på Skatteverkets webbplats.

Om du har jobbat i Sverige under en period i livet

Det finns många människor som någon gång under sitt liv har jobbat i Sverige och därför har rätt till pension härifrån. Om du är bosatt inom EU/EES gör du din ansökan om svensk allmän pension hos Pensionsmyndigheten i det land där du är bosatt. Bor du utanför EU/EES vänder du dig direkt till oss för att ansöka om din allmänna pension.

Många som har tjänat in till pension i Sverige glömmer bort att meddela oss sin adress när de flyttar någon annanstans. Vi kan då inte skicka ut någon information om den svenska pensionen och risken finns att personen glömmer bort att ansöka om den svenska pensionen när det blir dags för det. Idag saknar vi faktiskt adresser till 356 000 personer som någon gång har jobbat i Sverige och därmed har tjänat in till pension här.

Om du jobbade på en arbetsplats där det fanns tjänstepension behöver även tjänstepensionsbolaget veta din aktuella adress. Det är därför bra om du meddelar adressen till Skatteverket.

Slutligen, du är alltid välkommen att kontakta oss på Pensionsmyndigheten om du har några funderingar kring detta med att jobba, bo eller flytta utomlands.

Tips!

Om du inte vill att v i skickar Orange kuvert per post så går det att avbeställa det och vi skickar då informationen via mail istället. Du kan självklart också se allt om din svenska pension om du loggar in på Mina sidor.