Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Bryr du dig om vad din partner får i pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Är du en av dem som inte tänker så mycket på din pension? Då kanske du inte heller tänker på vad din partner kommer att få i pension? Är det viktigt för dig? I sådant fall kan du göra något åt det nu.

Om du har en partner som tjänar mindre än dig under långa perioder i livet så kommer din partner troligtvis att få en lägre pension än du.

Om du vill kompensera för det så kan du föra över en del av din allmänna pension till hen, den delen du kan ge bort kallas premiepension. Observera att det inte går att göra detta om du är sambo, gäller endast gifta och registrerade partners.

Väldigt få känner till att det går att föra över sin premiepension till sin partner. Det du behöver göra är att fylla i en blankett senast den 31 januari 2016, och skicka in den till oss på Pensionsmyndigheten. Du bestämmer själv hur länge överföringen ska gälla.

Idag är det inte så många som har valt att göra på det här sättet. Av 5,7 miljoner pensionssparare så är cirka 2,2 miljoner gifta eller registrerade partners. Av dessa är det endast 9 171 personer som har valt att ge bort sin premiepension till sin äkta hälft.

Vill du veta mer om varför och hur det fungerar när man ger bort sin premiepension så har jag tidigare skrivit ett blogginlägg om det.

Vilka för över premiepension till partner?