Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Deltid – frivilligt eller ofrivilligt?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Deltidsarbete påverkar alltid din pension. Jobbar du mindre tjänar du in mindre till din pension. Det är något jag pratar om ofta, eftersom det är en av de faktorer som påverkar din framtida pension mest. Att jobba deltid är inte alltid frivilligt, men oavsett det är det bra att veta hur det påverkar just din pension.

Sjuksyster

Vissa som skaffar barn väljer att gå ner i arbetstid och jobba deltid. Några under en kortare period och några under väldigt många år. När du går ner i deltid med anledning av barn så kan du få viss kompensation under en period, både i den allmänna pensionen men också i tjänstepensionen. Det kallas barnårsrrätt och den som tjänar minst får automatiskt den ersättningen

Mer om barnårsrätt

Detta för att det inte ska slå lika hårt mot framförallt kvinnor som är de som tar ut mest föräldraledighet och oftare jobbar deltid. Det som påverkar din pension mest är om du under många år jobbar deltid och/eller om du är höginkomsttagare.

Blogg: Så påverkas din pension av deltidsarbete

Deltid av andra orsaker

Om du däremot jobbar deltid utan att ha småbarn så får du ingen kompensation i din pension för det. Många jag har mött genom åren, framförallt kvinnor inom vården, vittnar om ofrivillig deltid. Då är det inte så lätt att säga att heltidsarbete är bäst för pensionen. Kan man inte få en heltidstjänst så kan man inte.

Jag tycker personligen att heltid borde vara självklart om man vill ha det. De arbetsgivare som inte erbjuder heltidstjänster, till de som vill, borde lyfta blicken och se hur effekten blir på deras anställdas framtida pension. Här kommer några räkneexempel.    

Så påverkar deltidsarbete - räkneexempel

 • Exempelpersonen jobbar som undersköterska  
 • Född 1974
 • Börjar jobba vid 20 års ålder
 • Går i pension vid 65 års ålder
 • Tjänstepension KAP-KL (Kommun- och landstingsanställdas tjänstepensionsavtal)
 • Heltidslön 25 000 kronor per månad, före skatt
 • Deltidslön (75 procent) 18 750 kronor per månad, före skatt

  Med heltid alla arbetsår bli pensionen cirka 15 800 kronor per månad, efter skatt. Med deltid (75 procent) alla arbetsår blir pensionen cirka 12 200 kronor per månad, efter skatt. Det är en skillnad på 3 600 kronor per månad, efter skatt, livet ut. 

  Effekten blir såklart inte lika stor om man jobbar deltid under några år. Om samma person ovan jobbar 75 procents deltid under 10 år, mellan 35-44 års ålder, blir skillnaden i pension istället 900 kronor per månad, efter skatt, livet ut.     

Bostadstillägg - stöd för dig med låg pension

Om pensionen blir låg kan det finnas möjlighet att få bostadstillägg. Det kan man tidigast få från 65 års ålder som reglerna ser ut idag. Om du har rätt till bostadstillägg och hur mycket du kan få beror på dina och din eventuella partners inkomster och tillgångar samt på din bostadskostnad. På vår webb kan man enkelt räkna ut om man kan få tillägget.

Beräkna bostadstillägg

Jag tycker att det är viktigt både för dig som anställd men också för din arbetsgivare att känna till vilken effekt deltidsarbete har på den framtida pensionen. Arbetsgivare för att förstå hur viktigt det är att kunna erbjuda heltid till de som vill. Anställda för att du kan få en realistisk bild av din framtida pension utifrån hur mycket du haft möjlighet att jobba, eller kunna påverka genom att förhandla med arbetsgivaren, byta jobb eller spara extra.