Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Det är tufft att stå på pensionsspararnas sida

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Pensionsmyndigheten har i år fått in 45 procent fler klagomål, jämfört med förra året, som rör de företag som mot en avgift erbjuder sig att välja, byta och förvalta din premiepension.

Jag har  bloggat om det här fenomenet förr, men saker tål att upprepas. Särskilt när det rör förvaltningstjänster som går ut på att vilseleda er pensionssparare.

Blogg: Rådgivare eller försäljare?

Vad är det då för klagomål vi får?

Vi har många exempel.
En kvinna undrade om hon måste anlita en förvaltare för att sköta hennes premiepension – hon var trött på att de ringde och tjatade.

En annan person undrade vem som har gjort fondbyten åt henne. Vi frågade då om hon hade fått någon faktura angående val av premiepensionen, hon sa att hon hittade ett avtal på 5 år med företaget och att hon redan har betalat 6 000 kronor.

Ångerrätt fungerar inte när kontaktuppgifter saknas

Flera kunder har avtal med mer än ett förvaltningsföretag och får flera fakturor. Många uppger att de bestämt har tackat nej i telefon men ändå fått faktura och i vissa fall inkassobrev. En kund ville utnyttja sin ångerrätt, men några kontaktuppgifter till företaget fanns inte.

Vissa som ringer in till oss tror också att det är vi som har ringt upp, eller att de som ringt upp har ett samarbete med oss. Vi på Pensionsmyndigheten har ingenting med dessa företag att göra. Listan kan göras hur lång som helst och jag blir riktigt arg!

Fondvalet är en möjlighet - inte en skyldighet

Vi har via premiepensionen fått en möjlighet att välja fonder själva, men det är absolut ingen skyldighet. Om du aldrig har valt något så ligger dina pengar i det statliga förvalsalternativet AP7Såfa (denna produkt kan du också välja om du har något annat idag). Vill du själv göra fondval så kan du ta hjälp av vår Fondvalsguide, det är helt gratis!

Mer om AP7Såfa

Fondvalsguiden - stöd för att välja och byta fonder

Sällan lönsamt med förvaltningstjänster

Det är ytterst osannolikt att förvaltningsföretagen får till en värdeutveckling som är bättre än om man själv skulle ha valt eller legat i det statliga förvalet.
Avgiften hos förvaltningsföretagen är relativt hög därför är det inte särskilt svårt att konstatera att det måste till en mycket god värdeutveckling år efter år under  en sparandetid på 30-40 år för att  dels betala igen avgifterna och dels  vara bättre än om man inte valt alls.

Jag lovar dig att det är tufft att sticka ut hakan mot en bransch som tjänar stora pengar på människors okunskap om pensioner. Och man får ju tycka och räkna hur man vill, men jag säger som jag brukar, medvetna val är alltid bättre än omedvetna.