Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Driver du eget företag och har frågor om pension?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Som egen företagare har man ofta ensamt ansvar för alla skatter och avgifter som ska betalas. Det är mycket att hålla reda på, men samtidigt väldigt viktigt att det blir rätt.

Det finns två olika pensionsavgifter du behöver betala till Skatteverket som företagare. Dels en ålderspensionsavgift, som ingår i egenavgiften. Ålderspensionsavgiften motsvarar det som en arbetsgivare betalar för en anställds räkning.

Dessutom måste du betala en allmän pensionsavgift. Det är den del som en anställd själv betalar via skattsedeln. Att betala två olika pensionsavgifter kan kännas konstigt, men det är ju för att du som företagare på sätt och vis är både arbetsgivare och arbetstagare på samma gång.

Kompensera för utebliven tjänstepension

Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Spara därför 4,5-5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Det finns olika sparformer och det är bra att ha koll på avgifter när man sparar långsiktigt, eftersom höga avgifter urholkar ditt sparande. Ett varierat sparande kan innebära att du också amorterar av på bostaden.

Som företagare har du hela ansvaret

Ansvaret för att betala in rätt avgifter ligger på dig eftersom en företagares pensionsrätt helt och hållet beror på vad du faktiskt har betalat in till Skatteverket. Jag har tyvärr träffat en del företagare som inte har betalat in rätt avgifter. Jag har också mött företagare som driver aktiebolag som inte har tagit ut någon lön från sitt bolag. Man har istället valt att återinvestera pengarna i bolaget eller valt att ta ut utdelning av kapital. Det kan vara gynnsamt i ett kortsiktigt perspektiv, eftersom skatten på kapital är lägre än på löneinkomster, men man tjänar inte in någon pension.

Mer om vad du bör tänka på som företagare.