Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Enkla tips för att påverka din pension

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

I veckan deltog jag på ett event på Rival i Stockholm där vi lyfte frågan om jämställda pensioner och vad man kan göra för att påverka sin pension. Jag fick ge mina bästa tips till kvinnor i olika åldrar och hur de tar kontroll över sin pension.

Kvinnor har ofta en lägre pension än män, det beror på att kvinnor generellt tjänar mindre och att fler kvinnor jobbar deltid..

På eventet pratade  Malin Wreder, som sitter med i delegationen för jämställdhet i arbetslivet. Hon visade siffror och statistik över hur kvinnors arbetsinkomster under ett liv totalt sett är mycket lägre än mäns.

Flera orsaker till att kvinnors pension ofta är lägre

Det finns flera faktorer som är anledningen till detta, bland annat att kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid, på kvinnodominerade arbetsplatser har man generellt sett sämre betalt än på mansdominerade, kvinnor tar ut det mesta av föräldraledigheten, kvinnor är oftare hemma med sjuka barn. Listan kan göras längre.

Problemet med detta är inte bara att en kvinnas totala arbetsinkomst under ett liv blir mycket lägre än en mans, det ger också stor effekt på kvinnors pension.

Små individuella val som inte verkar så avgörande vid varje tidpunkt, kan ändå få en stor betydelse för livslönen om de staplas på varandra över ett helt liv.
Igår fick jag möjligheten att prata om vad som påverkar pensionen under ett liv och gav även några handfasta tips till de 300 personer som var på plats. Nedan följer delar av det jag pratade om.  

Vad påverkar pensionen i olika skeden av livet?

För det första kan det vara bra att känna till några olika begrepp. Vi på Pensionsmyndigheten jobbar med det som kallas allmän pension, i den ingår inkomstpension samt premiepension. Utöver detta kan du också ha något som heter tjänstepension, det är arbetsgivaren som betalar in till din tjänstepension.

Mer om pensionens alla delar

För dig som är har långt kvar till pension

När man är ung har man ofta viktigare saker att tänka på än sin framtida pension. Men det kan vara bra att ha några saker i bakhuvudet redan när du studerar, börjar jobba och kanske köper bostad.

 • Hela livets inkomster påverkar storleken på din allmänna pension.
 • Studier kan ge rätt till allmän pension
 • Om du sommarjobbar under tiden du studerar så börjar du betala in till din allmänna pension så fort du betalar skatt på inkomsten, det vill säga tjänar över grundavdraget (18 800 kronor år 2014) på ett helt år.
 • När du får ditt första jobb så ska du fråga om det finns tjänstepension via din anställning, finns det kollektivavtal på arbetsplatsen så är du garanterad tjänstepension.
 • Om du ska köpa bostad och går till banken för att ta ett lån så brukar frågan om pensionssparande tas upp, är du ung är det viktigaste att ha pengar till bostad, en buffert vid oförutsedda utgifter och klara av din vardagsekonomi. När du har etablerat dig på arbetsmarknaden kan du börja fundera över att spara till pensionen läs gärna i vilka lägen du kan behöva spara extra till pension.

Mer om att tjäna in till allmän pension när du studerar

Blogg: Privat pensionssparande - en het potatis

Blogg: Måste jag själv spara till min pension

För dig som bildar familj 

I samband med att man bildar familj finns det anledning att känna till ytterligare några saker som kan påverka den framtida pensionen.

 • Det finns efterlevandeskydd som du kan välja för din tjänstepension, detta kan vara bra att ha när barnen är små eller om din partner är beroende av dina pengar om du dör.
 • Föräldrapenning är pensionsgrundande.
 • Du får extra pengar till din allmänna pension under barnets fyra första levnadsår.
 • Om du jobbar deltid, se till att du blir kompenserad där och då. Det kan vara genom ett privat pensionssparande som är skrivet på dig (alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa), eller genom att din partner för över sin premiepension till dig.
 • Om du blir kontaktad av en säljare som vill hjälpa dig med placering av din premiepension eller tjänstepension så känn ingen stress över att behöva göra val. Det finns bra förval för dig som inte väljer.
 • Om du blir arbetslös eller sjuk kan det vara bra att känna till att a-kassa, sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning är pensionsgrundande.

Mer om efterlevandeskydd

Mer om barnårsrätt

Mer om hur sjukersättning påverkar din pension

Så för du över premiepension till din partner

 

För dig som är äldre

När du börjar närma dig pension kan det vara bra att lite mer konkret börja planera för hur du tänker dig din pensionärstillvaro. Gör en prognos över din intjänade pension och laborera med olika uttagsåldrar för att hitta det som passar dig bäst.

 • När barnen flyttar hemifrån kan det vara idé att se över sin ekonomi. Kanske ska du nu ta bort de efterlevandeskydd som du eventuellt har på din tjänstepension, eftersom din pension blir lägre om du har dessa skydd kvar. Du kanske också har möjlighet att spara mer nu eller amortera på bolånet.
 • När du så småningom blir pensionär så kan det vara bra att veta att det bästa sättet att höja din allmänna pension är att jobba längre upp i åldrarna, kanske kan du kombinera arbete och pension.
 • Om du vill veta redan nu hur stor din framtida pension kan komma att bli, gör en pensionsprognos för hela din pension här på vår webb.
 

Logga in och gör en prognos