Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Fem tips till dig som drömmer om att flytta utomlands som pensionär

| blogg

Det finns några som gör verklighet av sin dröm om att flytta till varmare breddgrader när de blir pensionärer. Här kommer fem tips till dig som funderar på att göra detsamma.

  1. Inkomstgrundad pension betalas alltid ut oavsett vart du bor – Den svenska inkomstpensionen och premiepensionen har du rätt att få utbetald oavsett vilket land du flyttar till. Även tjänstepensionen betalas ut till alla länder utanför Sverige. Har du däremot något som kallas garantipension så kan den endast betalas ut inom EU/EES, Schweiz och i vissa fall Kanada. Garantipension är ett grundskydd för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet, kontakta oss och ta reda på om detta gäller dig innan du flyttar.
  2. Levnadsintyg varje år – För att din pension ska fortsätta betalas ut så måste du varje år skicka ett levnadsintyg till oss. Detta är vårt enda sätt att veta att du fortfarande lever och kan då fortsätta betala ut pensionen till dig. Du kan göra detta direkt via vår webb om du har e-legitimation.
  3. Meddela om du byter adress – Glöm inte att meddela oss och Skatteverket i Sverige om du/ni byter adress, då går ni inte miste om viktig information. Även dödsfall utomlands måste anmälas till Skatteverket i Sverige.
  4. Skaffa e-legitimation – Det kan vara bra att skaffa sig e-legitimation innan du skriver dig i ett annat land, eftersom det kan vara svårt att få e-legitimation när man är skriven utomlands. E-legitimation är bra att ha för att kunna logga in på vår och andra pensionsutbetalares webbsidor och se exempelvis utbetalningar och utbetalningsdatum. (Från den 29 september 2018 blir det obligatoriskt att tillåta inloggning med utländska e-legitimationer i svenska offentliga digitala tjänster. Det är tjänster som erbjuder inloggning med Mobilt BankID, BankID, Telia eller andra e-legitimationer som berörs av lagkravet.)
  5. Skatt – Inkomst från Sverige i form av pension är beskattningsbar. Om du är bosatt i ett annat land och har pension från Sverige ska du i regel betala särskild inkomstskatt för utomlandsbosatta (SINK). Sverige har avtal med många länder som reglerar vart du ska betala skatt för din svenska pension. Det innebär att du inte ska behöva betala skatt på din svenska pension både i Sverige och i det land där du bor. Har du frågor om skatteavdrag på pension vid bosättning utanför Sverige kan du kontakta Skatteverket.

Nu tar jag sommaruppehåll med bloggandet och är tillbaka igen i augusti. Om du är i Almedalen är du varmt välkommen att titta förbi oss. Vi finns på plats måndag 3 juli till torsdag 6 juli mellan klockan 10.00-16.00.
Plats: Nowas lokal på Kronstallgränd 4.

Den som inte har vägarna förbi Almedalen kan som vanligt få svar på frågor om pension eller få hjälp att göra en pensionsprognos via vår kundservice.

Ha en riktigt skön sommar!