Blogg: Funderar du på att ta ett seniorlån? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Funderar du på att ta ett seniorlån?

| blogg

Seniorlån är ett samlingsnamn för en rad olika lån som riktar sig till äldre personer som äger en obelånad eller lågt belånad bostadsrätt, villa eller fritidshus.

Seniorlån beskrivs ofta som en genväg till extra inkomst och en möjlighet att ge sig själv en bättre pension. Det kan vara ett lockande alternativ speciellt som det blir svårare att få ett vanligt banklån ju äldre du är. Men vilka typer av seniorlån finns på marknaden idag och vad bör du tänka på?

Seniorlån är dyra lån

​Generellt sett kan man säga att seniorlån är dyra lån, räntesatserna ligger i normala fall cirka 2-3 procentenheter högre än vanliga lån. Det gör att du kan förlora mycket pengar på att ta ett seniorlån jämfört med ett vanligt lån. Seniorlånet kan också påverka ditt bostadstillägg, om du till exempel tar ut seniorlånet som en engångssumma så räknas det som en tillgång och kan på det sättet minska ditt bostadstillägg eller göra att ditt bostadstillägg helt upphör. Det är därför viktigt att du tar reda på vilken typ av seniorlån du tar och hur det eventuellt påverkar ett bostadstillägg.

Låna inte mer än du behöver

​I vissa fall uppmuntras man att låna mer än man egentligen behöver, seniorlån för spekulation är inte en bra idé. Om de pengar du lånar placeras i aktier eller fonder så krävs det att du lyckas få hög avkastning på pengarna för att kompensera den höga låneräntan (alternativt de höga avgifterna i försäkringen, beroende av vilken typ av seniorlån du tar).

En sak som jag också vill uppmärksamma är att man i vissa fall löser ett gammalt lån med det nya seniorlånet. Effekten av det blir att man löser ett lån som har en låg ränta med ett lån som har en högre ränta. Det blir på det sättet dyrare för dig som kund.

Ta reda på vad som gäller

Det viktigaste är att du tar reda på exakt vad som gäller. Hur mycket, i kronor och ören, kommer seniorlånet att kosta dig på 5, 10 eller 20 års sikt? Skulden ökar snabbt och hur mycket bostaden är värd på sikt kan man inte veta. I värsta fall kan det sluta med att skulden överstiger bostadens värde. När lånet löper ut, kanske efter 10 år, och bostaden säljs behöver låntagaren eller dödsboet i ett sådant fall utnyttja andra tillgångar för att lösa lånet.

Fundera över andra alternativ

  • ​Kontrollera om möjlighet finns att ta ett vanligt banklån
    Seniorlån erbjuds idag från 58 eller 60 års ålder eller helt utan åldersgräns och innebär en möjlighet att ta lån utan löpande räntebetalningar. Ett vanligt banklån förutsätter istället att låntagaren har möjlighet att betala räntor löpande men blir betydligt billigare i längden. Det kan därför vara en god idé att jämföra flera låneinstituts villkor och även kontrollera om någon bank kan erbjuda ett vanligt bostadslån. Det gäller inte minst om någon i hushållet fortfarande har en arbetsinkomst.
  • Sälj bostaden och flytta till något billigare
    Genom ett seniorlån kan du använda ett annars låst sparkapital, värdet på din bostad, och ändå bo kvar. Överväg om det kan vara ett alternativ att istället sälja bostaden och flytta till något billigare. En del av vinsten kan du då använda till att förstärka din ekonomi.
  • Låna via barnen med bostaden som säkerhet
    Om du har barn som har en stabil ekonomi (och för den delen har bra kontakt med dina barn), så kan barnen låna pengar med ditt boende som säkerhet. Pengarna kan sedan lånas ut till föräldern mot revers där belopp och ränta är samma som banklånet. Detta upplägg kräver en del administration och möjlighet att betala räntorna löpande, men innebär stora besparingar.

Slutligen skulle jag säga att seniorlån i grunden kan vara en bra idé för de som har värden i sin bostad, det jag ifrågasätter är priset på de lösningar som finns på marknaden idag.

Du kan jämföra olika typer av seniorlån och få mer vägledning på Konsumenternas webbplats