Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare

Funderar du på att ta ut din allmänna pension från 61 år?

| blogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Har du fått en inbjudan eller ett telefonsamtal från någon som vill att du kommer på ett samtal eller informationsmöte om att ta ut din allmänna pension från 61 år, samtidigt som du fortsätter att jobba? Det är inte helt ovanligt.  Det som erbjuds är oftast att du ansöker om din allmänna pension från 61 års ålder, trots att du fortfarande arbetar, därefter placeras månadsutbetalningarna i en kapitalförsäkring.

Argumenten från de som säljer dessa lösningar är ofta att det inte finns något efterlevandeskydd i den allmänna pensionen, tricket blir då att ta ut så mycket som möjligt så fort du kan så att åtminstone en del av dina pengar kan tryggas till dina nära och kära.

Det man kan fundera över är att du sänker din allmänna pension när du tar ut den tidigare (eftersom pengarna då ska räcka längre), din allmänna pension blir alltså lägre — livet ut. Om vi då lever längre, vilket all statistik visar, så blir det en dålig affär eftersom du får en lägre total utbetalning i slutänden. Frågan är också, behöver dina efterlevande skyddas på bekostnad av en lägre pension till dig?
  
Det finns många saker man bör känna till innan man bestämmer sig för att ta ut allmän pension samtidigt som man arbetar. Här är några av dem:

  • Eventuella ersättningar kan minska, om du blir arbetslös så får du en reducerad a-kassa, om du har bostadstillägg till din sjukersättning reduceras bostadstillägget med den ökade inkomsten som pensionen ger. Har du änkepension minskar denna. En del inkomstprövade pensionsförmåner, exempelvis bostadstillägg till pensionärer, kan påverkas om du har sparat kapital.
  • Ta reda på vilka avgifter som tas ut och vad eventuella efterlevandeskydd kostar i dessa lösningar. Du kan själv välja att förvalta pengarna och på det viset slippa avgifter som gör att kapitalet sjunker.  
  • Tänk på skatten! Du kan få ut mindre pension efter skatt än om du väntat med att ta ut den. Pension och arbetsinkomst läggs nämligen ihop. Du kan alltså behöva betala statlig skatt om inkomsterna totalt (lön + pension) överstiger cirka 35 500 kronor per månad.
  • Kan du spela med din pension? Avkastningen behöver vara bättre än uppräkningen av pensionerna. På den pension man tar ut i förväg måste avkastningen vara hög för att det ska bli en bra affär, hög avkastning kräver oftast högre risk och då handlar det inte om placeringar i säkra räntepapper. Eftersom spartiden är ganska kort mellan 61 år fram till 65-66 års ålder så är frågan om man ska våga ge sig in på aktiemarknaden för att eventuellt kunna nå en så hög avkastning.
  • Egenföretagare (enskild firma/fysisk delägare i Handelsbolag) kan tjäna på detta eftersom de betalar en lägre egenavgift om de tar ut allmän pension. Kravet är dock att man har tagit ut hela sin allmänna pension under HELA inkomståret. 

Jag har pratat med många människor som inte vet om att de har börjat ta ut sin allmänna pension från 61 år, än mindre hur den påverkas och vilka effekter det kan få. Vår kundservice får en hel del samtal när människor fyller 65 år som säger att de vill ansöka om sin allmänna pension. De har då redan tagit ut den från 61 års ålder, utan att ha en aning om detta. Jag säger det igen, det är bättre att göra medvetna val än omedvetna.