Blogg: 6:2 för pensionärer | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur

Gästblogg

Kristina Kamp

pensionsekonom

6:2 för pensionärer

| gästblogg

Sänkt skatt för pensionärer utlovas till nästa år. En hundralapp i månaden i snitt talas det om. Men alla pensionärer berörs inte av den skattesänkningen. Skatteskalorna är väldigt olika för den som är yngre eller äldre än 65 år.

Den som vill kan börja ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder. Det går också att vänta med att ta ut den, i princip hur länge som helst. Den som planerar att börja ta ut sin pension ska dock veta att det händer en hel del saker när man passerar 65-årsstrecket. Inte minst när det handlar om skatt.

Läser man tidningarnas löpsedlar tycks dieten 5:2 vara det allra senaste för den som vill gå ner i vikt. För den som funderar på pension är det istället siffrorna 6:2 som det kan vara värt att lägga på minnet. Kolumn 6 och 2 i skattetabellen handlar det om.

Tvåan först. I kolumn 2 i Skatteverkets tabeller hamnar alla som tagit ut ålderspension och som har fyllt 65 år vid årets ingång. Här finns de flesta av dagens pensionärer.  
En 65-åring med 15 000 kronor i pension betalar i runda slängar 3 200 kronor i skatt varje månad, med lite variationer för hur hög skatten är där man bor. Nästa år sänks skatten här, med en hundralapp ungefär. 

I kolumn sex däremot hamnar de som tagit ut pension före 65-årsdagen. Här klumpas man ihop med andra som har inkomster som inte ger rätt till jobbskatteavdrag. Skatten här, för den som har en pension på 15 000 kronor i månaden blir högre, 3 900 kronor i månaden ungefär, utan rätt till hundralappssänkning nästa år. Först vid 65-årsdagen får man del av skattesänkningarna.

Nackdel med att ta ut pengarna tidigt

Det är alltså rätt stora skatteskillnader som beror på vid vilken ålder pensionen plockas ut. Det här kan även vara något att lägga på minnet när telefonen ringer och någon vill locka dig att ta ut din pension från 61 för att placera den smart samtidigt som du jobbar vidare. Den smarta placeringen ska även täcka inför att du har högre skatt på pengarna som du tar ut tidigt.

Jobbar du vidare men tar ut din pension lever du också farligt om du blir av med jobbet. A-kassorna betraktar dig som pensionär och därmed minskar a-kassan.

Den som plockar ut pensionen tidigt får också räkna med att den blir lägre eftersom de pensionspengar man samlat ihop under arbetslivet då ska räcka i flera år.

Fördel med att vänta

Här på Pensionsmyndigheten brukar vi vara rätt tjatiga med att ett bra sätt att höja sin pension är att jobba lite längre än 65-årsdagen, för den som orkar och vill. Det är inte bara lägre skatt som höjer pensionen. Den som jobbar efter 65 får också:

  • Mer pengar till sin allmänna pension, den i det orange kuvertet. Löneinkomster ger mer pensionsrätt och det finns ingen övre åldersgräns.

  • Den som är 65 år eller äldre vid ett inkomstårs början får också en extra skattereduktion för arbetsinkomster, eller jobbskatteavdrag som det också kallas. Ta exemplen ovan och lägg till extrainkomster på kanske 50 000 kronor om året (drygt 4 000 kronor i månaden).

  • Den unga pensionären med 15 000 kronor i pension och lite extraknäck för 50 000 får en skatt på 4 800 kronor i månaden. Den äldre pensionären som har en lika stor pension men jobbar lite extra från det år han eller hon fyller 66 år har en skatt på 3 700 kronor. Alltså netto mer en tusenlapp mer varje månad.

Bra eller dåligt? Orättvist eller inte? Det är upp till våra politiker att ta den diskussionen. Men för blivande pensionärer kan det vara värt att fundera kring kolumnerna 6 och 2 i skattetabellerna innan det är dags att gå i pension.

Den som vill titta på sina egna siffror kan gå in på Skatteverkets skattetabeller för beräkning av preliminär A-skatt 2103 eller Skatteverkets snurra.
Kom bara ihåg att i snurran är det siffror som gällde för pensioner för 2012 och som deklarerats i år.  För årets pensioner, som ska deklareras nästa år, finns ingen snurra än. Och ännu vet vi inte riktigt heller hur regeringen tänkt sig att den nya skattesänkningen för pensionärerna ska fördelas i detalj.