Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Marcus Lindenius

Gästblogg

Marcus Lindenius

pensionsexpert

Amortera på bolån - är det ett pensionssparande?

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Om du själv vill spara till din pension, finns det olika typer av sparformer. Det kan exempelvis handla om att spara i en kapitalförsäkring eller i ett investeringssparkonto. Men att amortera på ditt bolån, är det också att se som ett pensionssparande?

Att amortera på bolån kan också vara ett sparande för framtiden.

Många äger sitt eget boende och de flesta av oss har därigenom också bolån på sin villa eller sin lägenhet. Hur stora bolån man har skiftar naturligtvis, exempelvis utifrån ålder och var man bor. I storstadsområdena är det inte ovanligt att bolånens storlek kan räknas i ett flertal miljoner, och som nybliven ägare av boendet är oftast lånen som högst.  

Men om du själv vill spara till din pension, är det då ett alternativ att amortera på bolånen för att därigenom sänka dina bolånekostnader och få lägre utgifter som pensionär?

Visst kan det vara ett alternativ! Du blir exempelvis mindre känslig för kommande räntehöjningar.

Räntenivån på ditt bolån kan förändras 

Just nu är räntenivån på bolån låga sett ur ett historiskt perspektiv. Det kostar inte så mycket att låna. Ett lån på 1 miljon när räntan är 2 procent kostar 1 667 kronor per månad före skatteavdrag.

Men om boräntan skulle gå upp till de nivåer som tidigare gällde ändras lånekostnaden drastiskt. Om räntan istället är 6 procent så blir lånekostnaden för miljonlånet istället 5 000 kronor i månaden. Har du mer i lån, exempelvis 3 miljoner, ja då är den månatliga lånekostnaden uppe i 15 000 kronor per månad innan skatteavdraget.

Beräkna din månadskostnad

För att få hjälp med att se hur amortering och räntenivåer påverkar dina månadskostnader på bostadslånen, kan du med fördel använda en beräkningsfunktion.

 Tjänsten Lånelabbet på Konsumenternas webb

Det bör också sägas att amortering inte behöver utesluta annat eget sparande till pensionen såsom exempelvis i ett investeringssparkonto. Om ekonomin tillåter kan det vara en god tanke att göra både och.    

Blogg: Vad är ett investeringssparkonto?