Blogg: Är fondvalet enkelt? | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur
Yassin Elgadmioui

Gästblogg

Yassin Elgadmioui

fondspecialist

Är fondvalet enkelt?

| gästblogg

En av de vanligaste frågorna kring pensioner rör vilka fondval man bör göra. Precis som på el- och telemarknaderna placeras den som inte gör något val för sin premiepension eller tjänstepension i något slags förvalsalternativ. Men här upphör likheterna.

Förval kan se väldigt olika ut

Medan förvalen inom andra marknader kan vara kostsamma för en passiv konsument, då de privat drivna bolagen utnyttjar detta ointresse för att ta ut höga priser, så gäller faktiskt motsatsen inom premiepensionsvalet. Här har staten bestämt att du som inte själv väljer ut fonder ska få din premiepension placerad i ett aktiesparande med mycket låg kostnad, där risken sprids globalt och sänks i takt med att du blir äldre och närmar dig pension. En placeringsstrategi som rimmar väl med finansiella grundregler för ett långsiktigt sparande.

Välj fonder själv av rätt anledning

Så när det kommer till frågan vilka fonder du ska välja så är det viktigt att fundera på frågan du egentligen borde ställt dig innan: "Ska jag välja fonder själv?". Är det så att du inte håller med om hur staten placerar premiepensionspengarna genom förvalet, då har du möjligheten att istället själv välja hur pengarna skall placeras. Men om man inte delar principerna som förvalet bygger på, då har man också redan bestämt att andra principer är bättre. Till exempel om du anser att räntepapper lämpar sig bättre än aktier för ett långsiktigt sparande eller om du vill koncentrera dina aktieplaceringar till ett fåtal länder.

Obefogad valstress

Varför är det då så många som ändå undrar hur man ska placera sina pengar när det finns ett prisvärt långsiktigt sparande via förvalet? För att många uppfattar det som medborgarplikt att välja i ett valfrihetssamhälle? Nej, syftet med premiepensionen har inte varit att tvinga människor att själva välja ut fonder att spara i. Syftet har varit att ge högre pensioner genom att låta en mindre del av pensionen vara placerad på aktiemarknaden, istället för att bero på lönetillväxten i Sverige, så som inkomstpensionen gör. Genom att du som sparare får ta del av aktiemarknadens högre förväntade avkastning och den riskspridning det medför så har pensionerna möjlighet att bli högre på sikt.

Pensioner är ofta inte svårare än man gör det. Att placera sina pengar i förvalet är finansiellt rationellt för de flesta. För dig som inte vill placera dina premiepensionspengar som staten föreslår finns ett fondtorg med ett enormt utbud av fonder till kraftigt rabatterade avgifter jämfört med vad fonderna kostar i ett vanligt fondsparande. Då går det även att ta hjälp av vår Fondvalsguide i sitt val. Men i bägge fallen gäller det att veta vad man är ute efter!