Blogg: Att leva i nuet | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur
Anna Ryberg

Gästblogg

Anna Ryberg

kommunikationsstrateg

Att leva i nuet

| gästblogg

Jag blev intervjuad av Sveriges Radio om hur unga idag förhåller sig till pensionen och vad som är viktigt för dem att känna till. Lite lätt smickrad över att bli inkluderad i gruppen "unga" tog jag mig an uppgiften att ta reda på vad det är som utmärker unga i inställningen till pensionen.

Unga personer, upp till 35 år, vet i mindre utsträckning än äldre var de kan hitta information om sin pension. Många tror dessutom att de kan se hela sin pension i det orange kuvertet, något som för de flesta är fel eftersom de förutom den allmänna pensionen också har tjänstepension.

Unga pensionssparar mindre

Unga sparar också till sin framtida pension i mindre utsträckning än äldre, och de oroar sig vare sig lika mycket eller lika ofta för pensionen som de som har den närmre i tid gör. Kortfattat kan man säga att ju längre tid kvar till pensionen, desto mindre tankemöda lägger man vid frågan. Med andra ord: allt är precis som det ska. Det är inte meningen att vi ska gå från vaggan till graven med pension som första tanke, eller ens femte. Det ska inte behövas.

Grundförståelse för hur pensionen fungerar är viktigast

Frågan som jag fick är lika självklar som svår: Borde unga veta mer och engagera sig mer i sin pension?

Ja, litegrann. Fler unga borde känna till vad som är viktigast för pensionen, det vill säga att arbeta, betala skatt och försöka se till att ha en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Med den enkla kunskapen som grund är det lättare att fatta beslut som gör att framtiden blir bra, och man behöver inte fundera så mycket mer på frågan.

Men nej, unga borde inte engagera sig mer i sin pension. De borde engagera sig i sitt liv som det är nu, hantera sina livspussel, fundera över sådant som är viktigt för dem som individer och sträva efter att må bra och njuta av varje dag. Precis som alla andra.  

Lyssna på inslaget i Sveriges Radio