En av de vanligaste orsakerna till att man inte söker bostadstillägg är att man tror att man inte kan få det bara för att man bor i en ägd bostad. Detta stämmer alltså inte. Värdet på den bostad du bor i påverkar inte bostadstillägget.
Men om du exempelvis har ett sommarhus som du inte bor i permanent så räknas den med som en tillgång och kan påverka. Vad gäller tillgångar kan du också ha en del pengar på banken utan att det tas med. Tanken är att du till exempel ska kunna ha ett sparkapital till löpande utgifter eller såsom mina egna släktingar som sparar till sina begravningar.
Skulder kan påverka storleken på tillägget
Förutom tillgångar kan också dina skulder påverka bostadstillägget. Skulderna minskar tillgångarnas påverkan. Skuld som är med din bostad som säkerhet påverkar dock inte eftersom värdet av din bostad inte heller gör det.
Kom också ihåg att du kan ha mer i tillgångar än 100 000 kronor och ändå få bostadstillägg. Det spelar alltså in hur stor pension du har, hur mycket pengar du har på banken eller andra tillgångar och skulder samt vilken bostadskostnad du har.
Räkna ut om du kan ha rätt till bostadstillägg
Ansök om bostadstillägg
Kom ihåg för dig som redan har bostadstillägg
Kom ihåg att alltid anmäla förändringar. Du behöver dock inte meddela de vanliga årsskiftesändringarna i din inkomst och tjänstepension från Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, AMF, Alecta, AFA, KPA och SPV då uppgifterna hämtas automatiskt. I dessa fall räknar vi om ditt bostadstillägg och skickar ett utbetalningsbesked till dig.
De ändringar du behöver anmäla är exempelvis
- Om du får ändrad bostadskostnad.
- Om du byter bostad, får en inneboende eller om dina boendeförhållanden ändras på annat sätt.
- Om du skiljer dig eller flyttar isär.
- Om du eller den du bor ihop med får ändrad inkomst.
- Om du tänker vara utomlands längre än 6 månader eller bosätta dig i annat land.
Gör en ändringsanmälan direkt här på webben.
Om du däremot blir sambo, gifter dig eller blir registrerad partner behöver du göra en helt ny ansökan.