Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Mona Myrberg

Gästblogg

Mona Myrberg

Kommunikatör

Fullt upp i firman? Glöm inte pensionen!

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

För de allra flesta löntagare räcker det med att jobba, betala skatt och se till att man får tjänstepension via sin arbetsgivare så är pensionen "räddad". Men är du företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension.

Pension är kanske inte det första du tänker på när du startar din firma. Snarare är det väl att dina varor/tjänster ska sälja och att du ska kunna leva på din firma överhuvudtaget. Men för att du som företagare ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön, betala in avgifter och skatter samt spara till din framtida pension.

Skatt och avgifter ger dig allmän pension

Det finns två olika pensionsavgifter du behöver betala som företagare för att få allmän pension. Det är ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift. Kan du med andra ord ta ut en hyfsad lön/överskott, och skattar för det, har du en bra grund för din pension. Sedan bör du kompensera för att du inte får tjänstepension som de flesta löntagare får. Så kan du spara runt 5 procent ytterligare av din inkomst har du stärkt din pension ytterligare.

I Sverige idag finns det cirka 370 000 företagare. Det är ganska många med andra ord som behöver ta eget ansvar för sin pension. Men det är inte så svårt. Om du kan bocka av punkterna här nedan så har du tagit det ansvar som gör att du har något att leva på även när du lägger ner din firma. 

  • Ta ut lön - Lönen du tar ut och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på cirka 38 000 kronor i månaden så maximeras din allmänna pension.
  • Betala avgifterna - Du måste betala både ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift som företagare. Som företagare är din pensionsrätt beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.
  • Kompensera för utebliven tjänstepension - Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Spara därför upp till 5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Se till att du inte betalar för hög avgift på ditt sparande.
  • Variera ditt sparande - Ett sparande kan innebära att du amorterar av på bostaden eller spar i fonder. Huvudsaken är att du säkrar din inkomst som du ska ha när du blir äldre.
  • Se över din pension - Ta för vana att se över din pension en gång om året. På pensionsmyndigheten.se/prognos kan du logga in och göra en prognos.
  • Driv företaget vidare efter 65 - Även om du börjar ta ut pension kan du driva företaget vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag.

Mer för dig som är egen företagare.