Blogg: Hjälp, jag får bara halva lönen i pension! | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur
Anna Ryberg

Gästblogg

Anna Ryberg

kommunikationsstrateg

Hjälp, jag får bara halva lönen i pension!

| gästblogg

De senaste dagarna har jag sett rubriker runt om i landet säga saker som ”Du får halva lönen i pension”. Då är det lätt att få en liten klump i magen. Men stämmer det verkligen? Hur kan du som individ tänka om det? Och kan du göra något åt det om du vill?

Det borde handla om hela pensionen

För de allra flesta gäller tumregeln att du får mellan 60 och 75 procent av din lön i pension, beroende på hur länge du arbetar.

Men hur hänger det ihop med uppgifterna i medierna att den allmänna pensionen bara ger halva lönen?

Det beror på att ungefär 9 av 10 som arbetar utöver den allmänna pensionen även får tjänstepension via sin arbetsgivare.

Men varför blir den allmänna pensionen som kommer från staten mindre?

Den rapport som säger att pensionen blir halva lönen utgår ifrån att vi går i pension vid 65 års ålder. Eftersom vi lever allt längre så ska de pengar du har tjänat in vid 65 år räcka i fler år än de har behövt för tidigare generationer. Då blir det mindre i pension varje månad. Ett sätt att undvika det är att jobba längre än till 65 år.

Men kommer pengarna i systemet att räcka till i framtiden?

Så länge människor arbetar i Sverige så kommer pensioner att kunna betalas ut. Pensionssystemet fungerar som en överenskommelse mellan generationerna – de som arbetar idag betalar in avgifter som betalas ut som pension till dagens pensionärer.

Så vad gäller egentligen för mig?

Ett enkelt sätt att ta reda på hur det ser ut just för dig är att göra en prognos för hela din pension på minpension.se. Där kan du se din allmänna pension, din tjänstepension och eventuellt privat sparande.