Blogg: Inga debatter om tråkiga fakta | Pensionsmyndigheten
Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Porträtt
Signatur
Sten Eriksson

Gästblogg

Sten Eriksson

Kommunikationschef

Inga debatter om tråkiga fakta

| gästblogg

I helgen gick Stefan Löfven (S) ut och tyckte att premiepensionen borde avskaffas. Det ledde till många nyhetsinslag, ledarartiklar och kommentarer.  Och insikten om att det troligen inte blir så eftersom pensionssystemet hittills har byggt på att de fem partierna bakom uppgörelsen från 90-talet bör vara överens, eftersom pensionssystem inte är något som borde ändras från ett val till ett annat.

Från Pensionsmyndigheten har vi förstås inga synpunkter på om premiepensionen ska finnas kvar eller inte — det är en fråga för politikerna, och vi ska ju administrera det system som är beslutat. 

Vi fick förstås ändå frågan om vad som skulle hända om man slopar premiepensionen och lägger pengarna till inkomstpensionen. Vi berättade som det är - att bromsen skulle läggas ur och pensionerna höjas. Och att det troligen skulle innebära lägre pensioner för yngre generationer, eftersom premiepensionen förväntas ha och hittills också haft en högre värdeutveckling än inkomstpensionen. 

Men det som debatten kring Löfvens utspel visar är att detta med pensioner av många uppfattas som så pass tråkigt, ointressant och krångligt att inte ens sådana som debatterar systemet varken har reda på eller bryr sig om att ta reda på de enklaste saker.

En ledarartikel i en tidning menade att Löfven ogillade allt orange — både den orange loggan som alliansen har och orange kuvert. Men Löfvens kritik gällde premiepensionen  - en viktig men väsentligt mindre del av innehållet i orange kuvert för de flesta,  i pengar räknat. 

En mycket namnkunnig politisk debattör hänvisade för ett tag sedan till premiepensionsvalet "häromåret" där man skulle välja fonder ur en katalog. Men det var över ett decennium sedan premiepensionsvalet gjordes första gången.

Möjligen speglar det hur många känner och tycker. Men problemet är att den som tar del av detta får en felaktig bild av att pensionssystemet och orange kuvert mestadels handlar om premiepension och ångestskapande val.

Man kan kanske förstå det, men bra är det inte. Det är många som tycker att pensioner verkar krångligt, och ogillar att tvingas välja i premiepensionen.  Då är det synd att debatten handlar enbart om premiepensionen, och att folk tror att pensionen avgörs av fondval.
 
Det dessa människor behöver få höra är det lite gladare budskapet och kanske lite tråkigare sanningen att pensioner inte är så svårt som man tror. Det man har att leva på efter pensioneringen beror till allra största delen på hur många år man jobbat och om man haft en tjänstepension under tiden.  Den som inte vill välja kan slippa det. Vad det kan tänkas bli i pension per månad kan man få en uppfattning om genom att göra en prognos. Svårare än så behöver man inte göra det.

Men den typen av tråkig information blir det ju sällan några debatter, nyheter eller valvinster på.