Gå direkt till textinnehållet Gå direkt till navigationen
Webbplatsen kan inte läsas in korrekt

Se till att du använder en rekommenderad webbläsare. Är så redan fallet, försök besöka oss igen om en stund.

Rekommenderade webbläsare
Systemunderhåll 27-28 maj

Från klockan 20 på lördag till klockan 6 på söndag har vi ett rutinmässigt systemunderhåll. Under den tiden kan merparten av tjänsterna på Mina sidor inte användas.

Gästblogg

Sara

kundservicehandläggare

Pension är enklare än du tror

| gästblogg

Den här texten publicerades för mer än ett år sedan. Viss fakta kan ha ändrats.

Sara heter jag och jobbar på kundservice i Gävle och den här veckan har jag fått den stora äran att gästblogga. Jag vill dela med mig av ett telefonsamtal som jag fick en fredag för några veckor sedan.

Självklart är alla samtal vi får till kundservice viktiga och intressanta men anledningen till att jag vill berätta om just det här samtalet är för att du som tycker att pension är lite krångligt ska få veta hur lite tid du behöver lägga ner för att du ska få enkel överblick över din pension.

Samtalet den här dagen kom från en kvinna som vi kan kalla Yvonne. Yvonne har cirka 10 år kvar till pension och hade funderingar över sin allmänna pension, tjänstepension och framför allt premiepensionen som hon hade ganska mycket panik över eftersom hon verkligen inte tyckte att hon kunde något om fonder och fondbyten. Hon var helt enkelt rädd för att hon inte ska ha någon premiepension kvar den dagen hon går i pension.

Jag förklarade för Yvonne hur pensionen fungerar. Jag gick igenom pensionspyramiden och berättade vad som är allmän pension och vad som är tjänstepension. När vi sedan kom in på premiepensionen så förklarade jag att 2,5 procent av inkomsten går till den pensionen. Yvonne blev väldigt förvånad över att det var så lite. Hon trodde nämligen att det var en jättestor del av hennes allmänna pension som var premiepension. Hon trodde att hon, som inte kan något alls om fonder, spelade med en stor summa pengar som hon inte ens visste var de fanns.

De här samtalen är väldigt vanliga och vi på kundservice vet att pension kan vara lite klurigt att förstå sig på. Men kom ihåg att det är därför vi finns, för att göra pensioner enklare. Det är inte så konstigt att många tror att premiepensionen är den största delen av pensionen med tanke på hur mycket plats den får i media. Vill du inte välja behöver du inte ha dåligt samvete för det. De förval som finns är fonder med låga avgifter som fördelar risken beroende på hur långt du har kvar till pension. Kom också ihåg att det finns så många andra saker som är viktiga för din pension, som att jobba vitt, jobba länge och att se till att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension.

Jag pratade med Yvonne i 15 minuter. Det är inte lång tid, men på den tiden hann vi räta ut ganska många frågetecken kring hennes pension. För mig som jobbar på kundservice är det väldigt skönt att ta helg när en kund avslutar samtalet med att säga "tack för hjälpen, vad glad jag är att jag äntligen tog mig tid att ringa till er".

Vi får naturligtvis in mängder av frågor på kundservice och alla handlar självklart inte om premiepensionen. Under Vanliga frågor och svar har vi samlat några av de vanligaste. Om du inte hittar svaret på din fråga där kan du kontakta oss på kundservice via e-post eller telefon 0771-776 776 eller ställa din fråga till oss på Facebook.