Jag brukar ofta tänka på dessa ord i mitt jobb. Faktum är att jag själv känner igen mig mycket i det morfar säger och tänker att det nog inte bara är åldersberoende att känna så.
Jag arbetar med bostadstillägg. Bostadstillägg är lite förenklat pengar man kan få för att betala hyran. Cirka 265 000 pensionärer har det och vi betalar ut drygt 7 miljarder kronor per år. Det här är en förmån som garanterar att alla pensionärer som är bosatta i Sverige ska ha pengar till ett boende. Personligen tycker jag att det är otroligt fint att vi har denna grundtrygghet i Sverige för ett av våra allra mest fundamentala behov, att ha någonstans att bo.
Viktigt med rätt underlag
Om du kan få bostadstillägg beror på dina inkomster, om du har pengar på banken och vilken bostadskostnad du har. Du ansöker om det genom att fylla i en blankett, på papper eller direkt här på vår webbplats. Du ska även bifoga ett antal handlingar som styrker uppgifterna som du fyllt i. Exempelvis handlar det om att bifoga kopia på hyreskontrakt, hyresavi, deklaration, årsbesked från dina samtliga banker och utbetalningsbesked om du har tjänstepension.
Det är också viktigt att du skickar in rätt kopior.
- Hyresavin ska gälla samma månad som du ansöker från.
- Årsbeskedet ska gälla per den 31 december året innan (ett kontoutdrag kan vi inte använda eftersom vi enbart stämmer av tillgångar en gång per år).
- Utbetalningsbeskedet för tjänstepensionerna ska visa bruttoinkomsterna du har nu (här vill vi inte ha kontrolluppgifter från förra året eller titta på uppgifterna på deklarationen, eftersom de inte gäller för i år).
- Men vi behöver också kopia på deklarationen och det ska vara på den gul-och vitrandiga sidan i mitten där man tydligt kan se vilka inkomster du deklarerat för (inte förstasidan).
Nu kommer jag att tänka på min morfar igen, det här är krångligt. Men vi behöver dessa uppgifter för att bostadstillägget ska bli rätt.
Vi har redan gjort det enklare
Sedan Pensionsmyndigheten bildades den 1 januari 2010 har vi ägnat mycket tid åt att försöka förenkla hela hanteringen av bostadstillägget. Mormor och morfar brukar säga att det är bra och att de bevakar vårt arbete. Det vi såg som viktigast att börja med var att hämta in uppgifter automatiskt. Då slipper man ju som pensionär att lämna in dessa själv.
Vi började med inkomsterna. Den allmänna pensionen har vi redan och den näst vanligaste inkomsten är tjänstepensioner. Genom ett samarbete med flera av de större tjänstepensionsbolagen har vi automatisk inhämtning av drygt 90 procent av tjänstepensionerna. Därför behöver många pensionärer inte anmäla när uppgifterna ändras som tidigare utan vi gör en omräkning varje år.
Dessutom föreslog vi till regeringen att man inte borde behöva söka årligen om bostadstillägget som tidigare, utan att man skulle kunna få det tillsvidare. Detta var också något som pensionärsorganisationerna framförde som en stor lättnad för pensionärerna. Den 1 november 2012 trädde den nya lagen i kraft. Nu är det betydligt enklare för många pensionärer med bostadstillägg eftersom de bara behöver ansöka om bostadstillägget en gång och sedan löper det på. Man behöver enbart höra av sig till oss när exempelvis hyran eller tillgångarna ändras eller om man flyttar.
Mormor och morfar tycker detta är toppen och att vi ska fortsätta att förbättra. Jag lovar att vi ska göra detta eftersom det är en av våra främsta uppgifter — att göra det enkelt.